Geoana si-a ales deja vicepresedintii. Vehementa lui Rus a produs iritare

Mircea Geoana si-a intarit puterea in PSD in urma Consiliului National de la Targu-Mures. Membrii acestuia au fost convinsi sa voteze in unanimitate convocarea Congresului Extraordinar pentru 10 decembrie. Atunci va fi modificat Statutul partidului si vor fi organizate alegeri pentru functia de presedinte. Desi Geoana isi va pune in joc mandatul de presedinte mai devreme, este putin probabil ca se va ivi pana atunci un challenger suficient de puternic.

Presedintele PSD a motivat demersul prin probabilitatea ca, alaturi de alegerile europarlamentare, in 2007 sa se desfasoare si alegeri anticipate, caz in care PSD ar trebui sa fie pregatit pentru infruntarea cu Alianta PNL-PD. In perioada 10 noiembrie-3 decembrie, vor fi organizate conferinte judetene care vor desemna delegatii la Congres si vor dezbate modificarile la Statut. Desi initial se prevedea ca modificarile sa fie operate vineri, ele au fost amanate pentru Congres. Surse din PSD sustin ca delegatii vor modifica mai intai Statutul, iar noua conducere va fi aleasa pe varianta modificata.

Liderii de filiale sprijina in general ideea ca presedintele sa-si poata desemna direct echipa cu care prefera sa lucreze timp de patru ani cat va dura mandatul. In schimb, in filiale nu se vor organiza noi alegeri. Conform unor informatii neoficiale, Geoana a stabilit deja lista cu vicepresedinti, care va cuprinde 6-7 persoane: Titus Corlatean, Cristian Diaconescu, Ioan Rus si Mihai Tanasescu ar avea locurile asigurate, in timp ce nominalizarea lui Victor Ponta este sub semnul intrebarii. Geoana vrea sa coopteze si un primar dintr-un oras important, avand de ales intre Emil Calota de la Ploiesti si Gheorghe Nechita de la Iasi.

Mitrea isi pastreaza pozitia

Miron Mitrea urmeaza sa-si pastreze functia de secretar general, daca modificarile de Statut ii vor permite lui Geoana sa propuna Congresului o nominalizare pentru aceasta functie. Astfel, sprijinit de grupul de la Cluj si de Mitrea, actualul presedinte are sanse mari sa conduca partidul inca patru ani. Deja clujenii au declarat deschis ca-l vor sprijini pe Geoana.

"Si pentru ca sa nu se mai gaseasca vreun nemernic care sa scrie nu stiu ce despre Republica de la Cluj, anunt de pe acum ca il vom sustine pe Mircea Geoana ca presedinte", a spus Ioan Rus facand trimitere la Adrian Severin, un critic al pesedistilor clujeni. Posibilul contracandidat al lui Geoana, Sorin Oprescu, nu a reusit sa impiedice trucul lui Geoana. "Daca unitatea de masura a solidaritatii in partid sunt metrii patrati de pupat clanta in Kiseleff, atunci am stat 16 ani degeaba in acest partid", a constatat Oprescu. Acesta a ripostat si indemnurilor belicoase ale lui Rus catre Geoana de a pune capat opozitiei din partid. "Nu cred in demagogi care ii spun lui Voda sa dea boierilor cu buzduganul peste falci. Mai bine si-ar da ei in bilute", a spus presedintele PSD-Bucuresti.

Nastase, lasat in ofsaid

Fostul presedinte al PSD a renuntat sa-si tina discursul dupa ce a constatat ca acesta nu avea legatura cu ordinea de zi a Consiliului National. Adrian Nastase crede ca alegerile anuntate de Geoana sunt premature. "Eu as fi vazut alegerile acestea dupa alegerile europene, in asa fel ca alegerile europene sa insemne un test. Cateva luni dupa aceea ar fi oferit posibilitatea investigarii, cautarii unui numar mai mare de oameni din organizatii care dupa aceea sa fie promovati. Intr-o luna de zile, probabil ca vor fi cam aceiasi oameni, regrupati intr-un fel in formule amicale in viitoarea conducere", a apreciat Nastase.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.