Fodor Imre, fostul primar UDMR din Tirgu Mures si unul dintre fostii lideri ai filialei din care provine liderul Uniunii, Marko Bela, a fost ales la presedintia CNS. Asta dupa ce Marko "l-a linistit" si pe Laszlo Tökes.

Actualul lider al CNS a fost ales ieri interimar pe locul lasat liber de Csapo Jozsef, care a demisionat cu o saptamina in urma. Fodor Imre este perceput mai mult ca un moderat, spre deosebire de predecesorul sau, care era un cunoscut radical al ideii de autonomie a Tinutului Secuiesc.

Acest lucru s-a observat inca din primele pozitii pe care proaspatul lider al CNS le-a avut pe aceasta tema, intr-un discurs apropiat de cel al UDMR. "Referendumul local pentru autonomie se pare ca nu are finalitate, fiindca UDMR sustine ca in prezent legislatia nu permite organizarea acestuia. Se poate discuta despre aceasta, dar in orice caz si cei care nu adopta astfel de hotariri, in foarte multe localitati, in principiu sint de acord, dar nu organizeaza fiindca sustin ca nu au sprijinul UDMR. Deci aceasta cale este oarecum depasita, nu am avut rezultate deosebite", au fost primele declaratii ale lui Fodor Imre.