"Capsunarii" ar putea avea din 2008 doi deputati si un senator in Parlamentul Romaniei. ProDemocratia si PNL propun in Codul Electoral reprezentarea electorala a diasporei.

Prin introducerea sistemului uninominal, PNL si PD, sustinute de societatea civila, dau asigurari ca procesul electoral se va reforma, printre noutati fiind si o alta modalitate de utilizare a voturilor venite de la romanii din strainatate. Pe sistemul votului pe lista, voturile venite din afara granitelor erau alocate circumscriptiei electorale Bucuresti. Ceea ce nu mai este posibil in cazul votului uninominal.

Varianta "doi deputati si un senator"

Asociatia ProDemocratia si PNL au introdus in proiectul comun de Cod Electoral, la capitolul alegeri parlamentare, posibilitatea cetatenilor romani cu drept de vot din afara granitelor sa-si aleaga doi deputati si un senator care sa-i reprezinte in Parlamentul de la Bucuresti. Deputatul PNL Mihai Voicu, presedintele Comisiei parlamentare speciale pentru elaborarea Codului Electoral, ne-a facut ieri urmatoarele precizari: "Prin introducera votului uninominal, va fi foarte usor sa fie alesi acesti reprezentanti. Solutia tehnica propriu-zisa este inca in discutie. Probabil vom opta pentru doua colegii pentru Camera, unul sigur in Spania, celalalt, vom vedea unde. Vor candida romani din strainatate, fie sub steagul vreunui partid politic din tara, fie ca independenti".

Spania si Italia, un "el dorado" pentru PNL si PD

Spania si Italia au devenit un "el dorado" electoral. Parlamentarii PNL din Suceava, un judet cu foarte multi romani plecati la munca in strainatate, au anuntat ieri ca isi deschid birouri in Spania si Italia.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.