Rivalii traditionali ai maghiarimii au gasit calea spre unitate

Presedintele UDMR, Marko Bela, si fostul presedinte de onoare al Uniunii, episcopul reformat Laszlo Tokes, vor infiinta un for comun de discutii care va inlesni comunicarea intre organizatiile civice maghiare. Acordul dintre cele doua figuri exponentiale ale maghiarimii vine dupa ce, ani in sir, Marko Bela si Laszlo Tokes s-au contrat de cate ori au avut ocazia.

Pentru prima oara dupa ce UDMR l-a exclus pe Laszlo Tokes din partid, Marko Bela si episcopul bihorean au decis sa uneasca falia dintre maghiari si sa colaboreze pentru obtinerea dezideratului comun al maghiarilor: autonomia tinutului Secuiesc.

Dupa intrevederea avuta la Cluj cu episcopul reformat, Marko Bela a declarat ca discutia a dat roade si ca cei doi au decis sa colaboreze in continuare pe o perioada nelimitata. Potrivit presedintelui UDMR, viitoarea intalnire va avea loc in luna decembrie, timp in care reprezentantii celor doua formatiuni vor elabora un proiect de infiintare a unui un for comun, care sa dea posibilitatea consultarilor intre organizatiile civice ale maghiarilor din Romania. "Am decis ca un grup de lucru comun sa elaboreze un document programatic, prin care am incerca sa inventariem dezideratele noastre, scopurile noastre comune, legate de autonomie sau de alte deziderate, in legatura cu care sa avem posibilitatea sa colaboram in viitor", a declarat Marko Bela.

De cealalta parte, Tokes a tinut sa precizeze ca intalnirea cu Marko Bela nu a fost deloc cordiala, insa interesul comun al maghiarilor i-a facut sa lase deoparte securea razboiului. in opinia lui Tokes, fara o colaborare intre toti actorii maghiari, dezideratele celei mai mari minoritati din Romania vor fi sortite esecului. "Unitatea obligatorie nu este de ajuns pentru atingerea scopurilor noastre comune colective, avem nevoie de ceva mai mult, avem nevoie de intelegere, de o legatura costanta, un dialog permanent intre actorii vietii politice civile, bisericesti ai mini-societatii maghiare din Romania. Nici prin unitate nu avem sanse la un succes rapid, dar fara unitate nici atata sansa nu avem", a declarat Tokes.


Despre autor:

Sursa: Curentul.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.