"Atacul lui Traian Basescu asupra Moscovei este un gest de mare iresponsabilitate politica prin care presedintele arata ca nu-i pasa de interesul national, incurcandu-se cu fel de fel de calcule legate de politica regionala", a declarat Cosmin Gusa, presedintele PIN, comentand declaratiile presedintelui facute in cadrul conferintei "Dezvoltare economica si securitate in regiunea Marii Negre". Gusa crede ca Romania are nevoie de o relatie politica buna cu Rusia pentru a rezolva doua probleme mari ale relatiilor bilaterale: a pretului la gazele naturale si a tezaurului.

"Prin atacul lui furibund, Traian Basescu nu numai ca dovedeste lipsa de preocupare pentru interesul Romaniei, ci si faptul ca inca traieste mental ca pe vremea razboiului rece dintre blocul american si occidental, pe de o parte si Uniunea Sovietica, de cealalta parte", a continuat Gusa. Basescu a spus marti ca "promovarea reformelor in intreaga regiune a Marii Negre este ingreunata de monopolul energetic al Rusiei in zona. Acest fapt este cu atat mai ingrijorator, cu cat regresul liberalizarii si privatizarii colosilor energetici rusesti este evident (cazul Yukos este graitor in acest sens)".

"Rusii nu comenteaza declaratii de genul asta, ei reactioneaza crescand pretul la gaze", a spus Gusa, la randul sau. El a aratat ca exista deja un precedent, cand afirmatia lui Basescu dupa care Rusia considera ca Marea Neagra este lac rusesc a determinat cresterea tarifului pentru gaze. Gusa l-a mai acuzat pe Basescu ca ignora relatiile institutionalizate ale NATO cu marea putere rasariteana si faptul ca presedintia finlandeza a UE are ca prioritate imbunatatirea relatiilor cu Rusia.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.