Ultimul episod: Mircea, fratele lui Traian Basescu, a izgonit echipa “Evenimentului zilei” de la un interviu cu mama presedintelui

In afara de luptele pe care le duce impotriva coruptiei, PSD-ului sau propriilor gafe, presedintele Traian Basescu are pe cap si alte probleme: relatia foarte deschisa a mamei cu presa sau interesul ziaristilor pentru viata personala a fiicei sale mai mici. Daca in campanie jurnalistii puteau vorbi linistiti cu mama presedintelui despre cariera si copilaria lui Traian Basescu, acum lucrurile s-au schimbat. Doi ziaristi de la "Evenimentul zilei", care incercau sa realizeze un articol despre prima mama a tarii, s-au trezit izgoniti din casa Elenei Basescu de fratele presedintelui. Dupa "luna de miere" cu presa, presedintele Traian Basescu si familia sa constata ca puterea inseamna si renuntarea la o viata privata ferita de ochii publicului.

Elena Basescu, mama presedintelui, este o femeie deschisa si sincera. Prea deschisa, cred capii familiei. Mircea Basescu, fratele presedintelui, incearca sa controleze relatia dintre presa si femeia care locuieste modest, intr-un apartament de bloc din Constanta.
Ea a acceptat sa primeasca in locuinta sa doi ziaristi de la "Evenimentul zilei", simbata, in jurul orei 14.00. Nu mai mult de cinci minute pentru ca e bolnava, a precizat la telefon nora sa, Doina Basescu, consilier local al Aliantei, sotia lui Mircea Basescu, fratele presedintelui. Reporterii nu au intrat in apartament pina cind doamna Elena nu a sunat-o pe Doina Basescu sa confirme ca vorbisera deja cu ea de intilnire.

Fratii Basescu incearca sa controleze legaturile mamei lor cu presa. Femeia in virsta de 76 de ani a spus ca nu se simte deloc bine si ca incerca sa se odihneasca. S-a asezat totusi la masa cu reporterii si a inceput sa povesteasca despre copilaria ei in orasul Basarabi.

A fost intrerupta dupa numai citeva minute de un telefon, o voce de barbat. Unul dintre ziaristi, corespondentul "Evenimentului zilei" la Constanta, a fost chemat la telefon. Interlocutorul era Mircea Basescu, fratele presedintelui, om de afaceri constantean. L-a anuntat pe reporter ca, daca nu pleaca in cinci minute, trimite "militia".
Mircea Basescu a spus ca reporterii nu aveau ce cauta in casa Elenei Basescu pentru ca nu o anuntasera "cu trei zile inainte". Mai mult, fratele presedintelui a invitat reporterul sa negocieze cu el un interviu cu mama presedintelui. "Sa vii la mine la birou, la gara, daca vrei sa vorbesti cu mine", a spus Mircea Basescu.

Numar secret pentru mama.

Apropiatii familiei povestesc ca, atunci cind Elena Basescu i-a cerut presedintelui Traian Basescu noul sau numar de telefon, acesta i-a spus ca nu poate sa i-l dea si i-a explicat de ce: "Lasa, mama, ca tu-l dai la toti vecinii. Te sun eu. Daca ai nevoie neaparat de mine ii telefonezi Mariei (sotia presedintelui - n.r.), imi spune si te caut". Atitudinea presedintelui se explica prin grija ca informatii pretioase, precum numarul personal de telefon, sa nu ajunga in miinile oricui.
Potrivit unor surse apropiate familiei Basescu, membrii acesteia incearca sa se fereasca de curiozitatea presei, mai ales dupa ce informatii legate de proprietatile imobiliare ale presedintelui au aparut in mass-media.

Intoarcere cu 180 de grade.

Atitudinea familiei presedintelui reprezinta o intoarcere cu 180 de grade fata de deschiderea manifestata in perioada de dinainte de alegeri.
Atunci, ziaristii nu au intimpinat dificultati cind au discutat cu mama presedintelui despre copilaria si cariera lui Traian Basescu. De asemenea, fiica mai mare presedintelui, Ioana Basescu (27 de ani), si sotul ei, Bogdan "Bodo" Marin (36 de ani), de la formatia Proconsul, erau si ei foarte deschisi fata de presa.

Acum, Bodo refuza sa vorbeasca despre viata sa de ginere prezidential, iar Ioana Basescu este mult mai opaca fata de solicitarile ziaristilor.
Fiica mai mica a presedintelui, pe care o cheama, ca si pe bunica sa, Elena, incearca, la rindul ei, sa stea cit mai departe de presa.
Cotidianul "Libertatea" a publicat in editia de ieri un articol din care rezulta ca Elena (24 de ani) nu a reusit sa se ascunda chiar asa de bine. Prietenul sau este, potrivit ziarului, jurnalistul Radu Prunaru (25 de ani), care a cunoscut-o in timp ce o urmarea pentru a realiza fotografii tip paparazzi.

Cum rezista familia Bush presiunii exercitate de presa

Traian Basescu este departe de a fi singurul presedinte care are probleme din cauza ca presa se intereseaza indeaproape de familia sa. In orice democratie, oamenii publici cu functii atit de importante inteleg ca intreaga lor viata, inclusiv cea de familie, trebuie sa fie sub lupa presei.
In SUA, gemenele presedintelui George W. Bush, Barbara si Jenna, sint mai mereu in atentia ziaristilor. Inca din campania electorala de acum cinci ani, care a dus la alegerea lui Bush in functia de presedinte, gemenele au aparut in presa in ipostaze jenante, dupa citeva betii crincene pe la petreceri. Ele sint in continuare urmarite prin toata lumea de paparazzi, care incearca sa le surprinda gesturile cele mai compromitatoare. Fotografii cu Jenna facind un gest satanist au facut inconjurul lumii.

Observatorii americani considera ca familia Bush este, ca si familia Kennedy, o adevarata dinastie politica. Tatal lui George W. Bush a fost si el presedinte, iar fratele actualului conducator de la Casa Alba, Jeb Bush, este guvernatorul statului Florida.


Despre autor:

Evenimentul Zilei

Sursa: Evenimentul Zilei


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.