Romanii il vor pe actualul lider al PSD, Mircea Geoana, ca prim-ministru dupa integrarea Romaniei in Uniunea Europeana dar, in acelasi timp, un procent de 41, 2% ar vota tot cu Alianta PNL-PD daca duminica ar fi alegeri, in timp ce doar 24,9% ar vota cu PSD.

Acestea sunt concluziile surprinzatoare ale unui sondaj al Asociatiei pentru Transparenta si Libertate de Expresie, realizat in perioada 19-23 octombrie si dat publicitatii ieri. Astfel, peste 16% dintre cei intervievati au declarat ca il vor pe Mircea Geoana premier. Locul doi este ocupat de fostul consilier prezidential Theodor Stolojan care este preferat de 13,9% dintre romani. Primul ministru, Calin Popescu Tariceanu, ocupa locul trei in sondajul ATLE, numai 13% dintre romani dorindu-l in fruntea guvernului dupa aderarea Romaniei la UE. In preferintele romanilor se mai regasesc si ministrul afacerilor externe, Mihai Razvan Ungureanu, si actualul ministru al integrarii, Anca Boagiu.

Totusi, un procent foarte mare este dat de catre cei nehotarati. Astfel, 30% dintre cei intervievati nu stiu deocamdata cu ce partid ar vota daca ar fi alegeri. Intrebati ce formula de alianta ar prefera dupa 1 ianuarie 2007, cei intervievati au aratat ca cele mai apreciate combinatii sunt cele cu PD. Astfel, 20,5% prefera alianta PNL-PD, pe locul doi fiind alianta PD-PSD, care ar obtine 16,2%. Actuala majoritate parlamentara e pe locul trei, cu un procent de 10,3, in timp ce o alianta PNL-PSD ar obtine doar 10,2%, iar una PSD-PRM ar obtine 6,9%.

Daca ar participa pe liste separate la alegerile pentru Parlamentul European, PD si PNL nu ar iesi invingatoare. Numai sub sigla Aliantei Dreptate si Adevar liberalii si democratii ar putea sa castige alegerile pentru PE.

Daca PD si PNL ar candida pe liste separate, Partidul Social Democrat ar obtine cele mai multe voturi, adica 25,6%. La o distanta mica de PSD se afla PD, care ar fi votat de 24,3% din cetateni. Locul trei revine PNL care ar strange voturile a 19,8% dintre romani. Numai 9,8 % dintre romani ar dori sa fie reprezentati in Parlamentul European de membrii ai Partidului Romania Mare.


Despre autor:

Sursa: Curentul.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.