Csapo Jozsef si-a anuntat demisia din functia de presedinte al Consiliului National Secuiesc. Conform vicepresedintelui CNS, Ferencz Csaba, Csapo nu si-a motivat in nici un fel decizia, limitandu-se sa o prezinte Comisiei Permanente a CNS, intrunita sambata la Sfantu Gheorghe. Comisia i-a cerut demisionarului sa-si exercite functia pana la intrunirea Delegatiei Permanente, forul indrituit sa aleaga un nou lider. Misterioasa demisie survine intr-un moment foarte delicat pentru CNS, cand secuii pregatesc organizarea referendumurilor pentru autonomie teritoriala in judetele Covasna, Harghita si Mures.

Vicepresedintele CNS, Tulit Attila, a spus ca graficul actiunilor organizatiei va ramane neschimbat. "Nu avem voie sa renuntam la lupta pentru autonomie, acesta este singurul scop pentru care a luat nastere CNS", a aratat Tulit. In perioada urmatoare, vor continua tratativele cu UDMR, UCM si cu bisericile maghiare istorice pe tema autonomiei si a referendumului, tratative autorizate printr-o decizie din 7 noiembrie.

Consiliul a cerut in mod oficial tuturor primarilor din secuime sa initieze procedurile pentru referendum. "Comunitatea locala poate sa exercite aceasta presiune prin mai multe mijloace, de la strangerea de semnaturi pana la proteste, comunitatea locala trebuie sa constientizeze ca daca nu se organizeaza acest referendum ea este cea ingradita in dreptul ei de a-si exprima opinia pe subiectul autonomiei teritoriale a Tinutului Secuiesc", a declarat Ferencz Csaba. Totodata, CNS a convenit sa convoace o Adunare Nationala Secuiasca la Sfantu Gheorghe, pe 4 noiembrie, la care vor participa alesii locali din Tinutul Secuiesc, pentru stabilirea datei definitive a consultarilor populare.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.