Desemnarea comisarului european a provocat nemultumiri in PNL impotriva felului in care Tariceanu conduce partidul. Premierul a trebuit sa suporte reprosuri chiar din partea celor care pana acum i-au fost apropiati. "Inca o data cred ca a fost o uriasa greseala introducerea postului de comisar european in algoritmul politic intern. De asemenea, vreau sa spun ca Basescu a facut un joc de politician marunt si nu de sef de stat si, pe de alta parte, premierul Tariceanu a facut un joc sinucigas pentru PNL, cumparand un esec de proportii cu pretul unui minister foarte important, pe care l-a cedat fara consultarea nimanui din partid", i-a reprosat Crin Antonescu, liderul de grup al deputatilor liberali.

Desi Delegatia Permanenta a PNL nu a aprobat propunerea de infiintare a postului de presedinte executiv, Antonescu considera ca va veni vremea cand colegii sai vor trebui sa inteleaga ca presedintele PNL nu poate purta singur povara conducerii partidului. Discutiile din DP a PNL au abordat si modul in care se iau deciziile in partid, la initiativa unor sefi de filiale. S-a convenit ca sedintele Biroului Permanent Central si cele ale Comitetului Executiv sa se desfasoare in comun pentru ca mai multe persoane sa se pronunte in chestiunile curente. Tot sambata, Delegatia Permanenta a adoptat documentul "Directii de strategie politica a PNL", care defineste obiectivele liberalismului romanesc drept "transformarea liberala si capitalista a Romaniei, modernizarea tarii, prosperitatea generala". Disputele din partid gasesc gruparea Stolojan in plina ofensiva.

Stolojan, gata sa profite

Aflat la Bacau pentru promovarea platformei liberale, Theodor Stolojan a caracterizat programul politic al PNL si cel care vizeaza strategia post-aderare drept "documente superficiale care alatura niste date luate de la ministere". Fostul presedinte al PNL considera ca strategiile au fost alcatuite in graba, la presiunea alternativei prezentate de el alaturi de Valeriu Stoica. Stolojan vede in discutiile din Delegatia Permanenta o confirmare a criticilor sale si a spus ca infiintarea postului de presedinte executiv este o propunere de luat in seama.

Cat despre episodul Vosganian, Stolojan i-a pus in carca intreaga responsabilitate lui Tariceanu, deoarece a facut nominalizarea fara sa se consulte cu partidul si nu a raspuns cererii lui Barroso ca viitorul comisar sa fie un cunoscut al oficialilor europeni. Liberalii disidenti au programat o reuniune ampla in ianuarie 2007 cand, spera ei, ca vor avea de partea lor intregul PNL.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.