Liderul deputatilor liberali, Crin Antonescu, si-a asumat rolul de a face ordine intre Palatul Victoria si Palatul Cotroceni si a anuntat ca vrea sa propuna o rezolutie prin care PNL sa ii ceara premierului Calin Popescu Tariceanu sa fie "singurul prim-ministru al tarii", astfel incat sa nu-i mai permita sefului statului sa se bage in treburile executivului.

Antonescu a sarit din nou la gatul presedintelui Traian Basescu, iritat de cheful brusc de negocieri aratat de seful statului cand a fost vorba de nominalizarea unui comisar european din partea Romaniei, responsabilitate care ar fi trebuit sa revina exclusiv primului-ministru. "Domnul presedinte Traian Basescu, in asemenea chestiuni, n-are mama, n-are tata, n-are tara. Are numai partid!", a criticat Antonescu "jocul politic" pus la cale de locatarul de la Cotroceni.

Deputatul PNL l-a acuzat pe Basescu ca a reusit sa smulga Ministerul Apararii, pe care l-a pregatit pentru democratul Sorin Frunzaverde, desi functia de ministru ar fi revenit liberalilor.

In comparatie cu Tariceanu, liderul deputatilor liberali l-a scos pe Basescu "iresponsabil din punct de vedere politic", gata sa se "preteze" la aproape orice joc politic pentru a-si "intari imaginea omului care face ce vrea din Romania".

"Premierul a fost pus in situatia de a negocia cu presedintele sau a face Romania de ras. Basescu a pus Romania in fata situatiei periculoase de a se prezenta intr-un precedent jenant si periculos pentru debutul european al Romaniei ca stat membru, acela de a veni cu mai multe propuneri pentru functia de comisar. Tariceanu a facut o intelegere cu presedintele, in detrimentul prerogativelor sale, dar in interesul Romaniei", a subliniat Antonescu "inocenta" premierului.

Rezolutie antiprezidentiala

Asa ca Antonescu a pregatit o rezolutie pe care o va prezenta in Delegatia Permanenta a PNL de astazi, prin care va incerca sa ii mobilizeze pe liberali sa faca zid in fata pornirilor lui Basescu de a trece peste Constitutie direct in ograda lui Tariceanu. "Vorbe precum acelea ca , ca , domnul Basescu le poate spune la mici jocuri de societate, pe care le poate juca cu apropiatii in curte la Cotroceni sau in alte locuri, in timpul liber.

In Romania, care e tara europeana, asa ceva PNL nu trebuie sa mai permita sa se intample", a atacat Antonescu ultima "escaladare" a Constitutiei, pe care i-a atribuit-o presedintelui Basescu, si a exemplificat cu refuzul lui Basescu de a revoca suspedarea fostului ministru al apararii, Teodor Atanasiu. Sfatul lui Antonescu pentru Tariceanu a fost de a clarifica, odata si odata, care este zona sa de responsabilitate, care este zona de actiune a presedintelui Traian Basescu, ce este Consiliul National de Conducere al Aliantei si, mai ales, daca premierul are sau nu are libertatea de a-si exercita atributiile ce ii revin.

Liberalii stabilisera ca la Delegatia Permanenta sa dezbata strategia politica a partidului si strategia post-aderare, dar ordinea de zi a sedintei a adus alte prioritati pe agenda PNL. Pe langa rezolutia anuntata de Antonescu, liberalii ar putea sa analizeze si cazurile celor doi membri PNL, proaspat deconspirati ca fiind colaboratori ai Securitatii, potrivit unor informatii neoficiale de la CNSAS - deputatii Liviu Campanu si Mircea Cosea.


Despre autor:

Sursa: Curentul.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.