Proiectul de lege privind infiintarea Agentiei Nationale de Integritate a ajuns, ieri, in dezbaterea plenului Camerei Deputatilor.

Initiatorul legii, ministrul justitiei, Monica Macovei, a incercat sa mai smulga o sansa de la parlamentari dupa ce proiectul a fost modificat in punctele-cheie de catre deputatii din Comisia juridica. Dar, pe cand Macovei vorbea despre nevoia infiintarii unei agentii de control a averilor, deputatii si-au gasit brusc altceva de facut.

S-au foit, au citit ziare si s-au plimbat de la o banca la alta, animati de dorinta de a se socializa. Asa ca Macovei s-a intors sa ceara ajutorul presedintelui Camerei Deputatilor, Bogdan Olteanu, care i-a rugat politicos pe parlamentarii indisciplinati sa faca liniste. Macovei si-a continuat discursul, care a fost mai apoi criticat de reprezentantii partidelor politice, acestea declarandu-se impotriva adoptarii variantei guvernului - PSD, PRM, PC si UDMR.

"Ni s-a prezentat un proiect total gresit, prost conceput, cu foarte multe prevederi neconstitutionale. Dintr-un proiect prost venit de la Ministerul Justitiei, nu poti face nimic", a declarat deputatul PSD Florin Iordache. Acesta a fost completat de Lucian Bolcas de la PRM si de Andreas Mate de la UDMR, ambii criticand elementele neconstitutionale din proiectul de lege.

"Le multumim celor din Comisia juridica pentru ca au efectuat o salubrizare politica", a sustinut Bolcas, aplaudat de intreg grupul PRM din Camera. Conservatorii nu i-au dat nici ei dreptate ministrului Macovei si au sustinut ca vor sa scoata un proiect ANI rational, dupa varianta propusa de Comisia juridica. De partea ministrului justitiei au fost doar deputatii liberali si democrati. Ei au fost singurii care au anuntat ca vor sustine varianta guvernului asupra proiectului de lege, pe motiv ca ANI "a iesit fara vlaga din Comisia juridica".

Deputatii au amanat pentru astazi dezbaterile pe articole la proiectul ANI, in conditiile in care parlamentarii au sustinut ca vor sa analizeze punct cu punct varianta legii. "Din momentul in care proiectul ANI a intrat in Camera Deputatilor, dumneavoastra aveti toata raspunderea politica", li s-a adresat Macovei alesilor. Ministrul a incercat, fara prea mare succes, sa ii impace pe deputatii care au acuzat-o fie ca vrea infiintarea unei agentii care nu mai exista in alte state UE, fie ca vrea o structura nesubordonata parlamentului. "Pe mine ma intereseaza ce se intampla in Romania. Nu exista un control al averilor, nu sunt verificate conflictele de interese. Aceasta este realitatea, si ei ii raspunde ANI", a sustinut Macovei.

Saptamana trecuta, UDMR-PC-PSD-PRM au impus eliminarea intregului capitol referitor la controlul averilor si au decis ca presedintele si vicepresedintele ANI sa fie numiti de parlament la propunerea Consiliului National de Integritate, golind astfel legea de continut.


Despre autor:

Sursa: Curentul.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.