Pina pe 15 aprilie, toate filialele PSD sint antrenate in razboi pentru functiile de conducere de la nivel local, dupa care trebuie sa se prezinte docile la congres pentru a valida tandemul Iliescu, presedinte - Nastase, presedinte executiv.

Scandalurile si rafuielile de la virful PSD au fost mutate la nivel local. Decizia de a organiza alegeri pentru conducerea filialelor judetene a avut scopul de a distrage atentia de la disputele intre liderii centrali. Ideea a fost exprimata de o serie de lideri judeteni ai PSD, printre care si cei din Teleorman si Hunedoara, la intilnirile pe care le-au avut cu conducerea centrala a partidului. Totodata, se incearca a se mai taia din coltii sefilor judeteni care-i contesta pe liderii centrali.

Diversiuni pentru slabirea unor sefi judeteni

In ciuda faptului ca unii sefi judeteni ai PSD sint inca de neclintit, cu acordul unor lideri centrali, in unele filiale se vor alimenta grupari rivale pentru a se face demonstratii de opozitie.

In afara de organizatia Bucuresti, printre filialele vizate se afla si PSD Constanta, condusa de Radu Mazare. La Conferinta judeteana, unde Mazare isi va depune din nou candidatura, el va fi concurat de un grup format din fostii parlamentari de Constanta scosi de pe liste tocmai de echipa primarului. Aceeasi situatie se incearca si la Vrancea, unde Nastase ii pregateste actualului lider judetean Marian Oprisan un contracandidat. Dar si pentru cei sustinuti de Nastase se pregatesc actiuni contestatare. Lui Dan Nica, seful filialei Galati, i se pregatesc trei concurenti, printre care si fostul senator Ilie Platica Vidovici. Desi nu se pune problema inlocuirii acestor lideri judeteni, se marseaza pe ideea ca sint contestati din interior.

Batalii locale in toata regula

Cel putin la Arad si Dolj va fi o disputa strinsa pentru presedintia filialelor. Gruparea Dan Ungureanu -Dimitrie Musca se afla deja in plin razboi cu gruparea fostului primar Dorel Popa.

Lupte pentru controlul filialelor se vor duce si in alte judete. La Satu Mare a iesit la iveala o disputa intre vicepresedintele PSD Ioan Mircea Pascu si actualul presedinte de organizatie, Gheorghe Ciocan. Scandaluri sint de asteptat si la Maramures, unde actualul presedinte Ioan Buda, desi sustinut de Ioan Rus, este contestat de foarte multi dintre colegii sai. La Calarasi se anunta o competitie intre fostul sef al filialei, senatorul Doru Ioan Taracila, si deputatul Marian Sirbu, recent instalat presedinte al organizatiei de Iliescu, in acord cu Nastase.

Trierea delegatilor la Congres

Bataliile care se vor duce in perioada urmatoare sint pentru detinerea controlului asupra selectarii delegatilor la congres. La urmatorul Birou Executiv al PSD se va stabili pentru fiecare filiala citi delegati trebuie sa trimita la congres. Norma se va stabili printr-o medie ponderata a trei criterii: numarul membrilor de partid, numarul voturilor obtinute la alegerile parlamentare si procentul obtinut in raport cu celelalte partide.

"Fiecare vot va conta. Dincolo de loialitatea unor lideri locali pentru Iliescu sau Nastase, toti delegatii la Congres sint importanti. Conteaza daca cei adusi sint de aceeasi parere sau reprezinta viziuni diferite asupra persoanei care trebuie sa se afle in fruntea partidului", ne-a declarat un lider judetean al PSD.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.