Initiativa apartine deputatului Gabriel Sandu, iar rezultatul votului din comisie a fost de opt voturi impotriva, patru voturi pentru si trei abtineri. Proiectul a primit aviz negativ si din partea guvernului, pe motiv ca prevederile sunt de natura sa aduca atingere dreptului la viata privata.

Potrivit textului propus, in termen de 60 de zile de la preluarea dosarelor de la detinatorii anteriori, CNSAS urma sa publice pe propria pagina de internet continutul scanat al documentelor privind persoanele care ocupa demnitati in conducerea statului roman. Executivul a motivat avizul negativ prin faptul ca masura de a da publicitatii, indiferent de modul in care se realizeaza acest lucru, documente continand si date cu privire la viata privata a unor persoane este de natura sa aduca atingere dreptului la viata privata.

Propunerea legislativa privind modificarea si completarea Legii nr. 187/1999 privind accesul la propriul dosar si deconspirarea securitatii ca politie politica trebuia sa fie dezbatut in sedinta comuna a Comisiei juridice si Comisiei de aparare din Camera Deputatilor. In conditiile in care reprezentantii acesteia din urma nu s-au prezentat la discutii nici dupa doua ore de la inceperea lucrarilor sedintei, proiectul fiind amanat initial pentru mai tarziu, deputatii juristi au decis analizeze doar ei initiativa legislativa. Textul avea termen de aprobare tacita in data de 25 octombrie.