Comisia parlamentara mixta pentru elaborarea Codului electoral ar putea finaliza, maine, dezbaterile asupra legii privind alegerile pentru Parlamentul European.

Documentul ar trebui adoptat de catre Camera Deputatilor pana la sfarsitul lunii noiembrie. In cadrul dezbaterii cu tema "Alegerile pentru Parlamentul European - cum ii alegem pe cei mai buni?", organizata, ieri, de Asociatia "Pro Democratia", Cristian Parvulescu a aratat ca, in cazul in care deputatii lucreaza repede, este posibil ca proiectul sa fie adoptat pana la sfarsitul actualei sesiuni parlamentare, astfel incat guvernul sa poata organiza alegerile pentru PE in martie-aprilie 2007.

In schimb, ministrul delegat pentru relatia cu parlamentul, Mihai Voicu, s-a declarat multumit ca, pana la 15 februarie 2007, acest act normativ sa fie promulgat, iar alegerile sa aiba loc in vara anului viitor. Prin urmare, Romania va fi reprezentata in Parlamentul European, timp de sase luni, de catre actualii euroobservatori, care au fost numiti de partidele politice. Comisia parlamentara care dezbate legea in cauza a fost constituita in mai 2006, desi a existat o initiativa legislativa pe aceasta tema, a deputatului PSD Vasile Puscas, inca din octombrie 2005. Cristian Parvulescu a apreciat ca proiectul de lege privind alegerile pentru PE depus de guvern este incomplet si nu a fost supus dezbaterii publice, nici consultarii cu partidele politice, desi, conform legii, acest lucru era obligatoriu.

Comisia parlamentara de specialitate a decis cu majoritate calificata de 2/3 ca sistemul de vot sa fie cel bazat pe lista nationala blocata, cu prag de cinci la suta, cu posibilitatea de a se inscrie si candidati independenti. PSD si grupul minoritatilor nationale au cerut vot regional, dar, potrivit opiniei majoritare, parlamentarii europeni nu vor reprezenta neaparat Romania, ci partidele politice din care fac parte. Conform unei estimari a "Pro Democratia", prezenta la vot in cadrul scrutinului pentru desemnarea reprezentantilor Romaniei in Legislativul comunitar va fi de maximum 35 la suta.

Euroobservatorii trebuie sa opteze intre Bucuresti si Strasbourg

"In conditiile aderarii Romaniei la Uniunea Europeana, cetatenii romani au dreptul de a alege si de a fi alesi in Parlamentul European", prevede articolul 38 din Constitutie, text introdus prin revizuirea Legii fundamentale in octombrie 2003. In partea a patra a Tratatului de aderare a Romaniei la UE, publicat in "Monitorul Oficial" din 1 iunie 2005, la titlul doi se stipuleaza ca, "inainte de 31 decembrie 2007, Bulgaria si Romania sunt obligate sa organizeze, fiecare, alegeri pentru Parlamentul European prin votul universal direct al cetatenilor lor".

Activitatea Parlamentului European se bazeaza, in principal, pe existenta grupurilor politice. Nu exista o reprezentare teritoriala a diferitelor regiuni sau alte subdiviziuni administrative ale unei tari, ci doar reprezentare nationala, respectiv politica. Din insasi esenta acestui for legislativ rezulta alegerea pe plan national si reprezentarea proportionala a optiunilor politice ale electoratului, spre deosebire de parlamentele nationale, unde accentul cade pe reprezentarea teritoriala.De la sfarsitul lunii septembrie a anului trecut, Romania are 35 de observatori in Parlamentul European.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.