“N-ar fi normal ca PD sa mai accepte raport de 1-1 pe liste cu PNL” declara Elena Udrea, membru PD, fosta sefa a Cancelariei Presedintelui Romaniei

Framantarile din PNL - partid pe care l-a parasit acuzand "gruparea lui Calin Popescu Tariceanu" ca "este interesata doar de a exercita puterea pentru interesele proprii"- nu au lasat-o indiferenta pe Elena Udrea, fosta sefa a Cancelariei Presedintelui. Intr-un interviu acordat in exclusivitate "Cronicii Romane", aceasta marturiseste ca se felicita ca a plecat si ca vede posibila constructia unui pol de centru-dreapta, pornind de la Platforma lansata de grupul Stoica-Stolojan. Sceptica in privinta fuziunii PNL-PD, repusa pe tapet de democrati, Elena Udrea considera ca n-ar fi normal ca PD sa mai accepte un raport de 1-1 pe eventualele liste comune cu PNL, precizand totodata ca alegerile anticipate sunt necesare in 2007.

Doamna Elena Udrea, in contextul excluderilor pe banda rulanta din PNL, credeti ca, daca ati fi ramas in partid si v-ati fi exprimat opiniile transant, ati fi impartasit soarta Ralucai Turcan, a lui Theodor Stolojan si a altora? Ce ati fi facut in locul lor?

Am fost printre primii care au criticat actuala conducere liberala, pentru ca a abandonat promisiunile si proiectele Aliantei in favoarea promovarii intereselor gruparii Patriciu, interese straine de cele ale PD si PNL. Fiind unul dintre cei care au venit in PNL pentru ca a crezut ca echipa de la acel moment poate si are vointa de a sustine si duce la bun sfarsit Programul Aliantei, atunci cand am constatat ca gruparea lui Calin Popescu Tariceanu nu respecta acest program si este interesata doar de a exercita puterea atat in partid, cat si la guvernare doar pentru interesele proprii, am plecat. Daca nu as fi plecat acum un an din PNL, cred ca totusi as fi demisionat inainte ca cei pe care i-am criticat sa ma excluda.

Intr-o discutie catalogata de vicepresedintele Ioan Oltean ca avand "caracter privat", PD ar fi redeschis subiectul fuziunii cu liberalii, formuland din nou propunerea catre PNL. Credeti ca, in conditiile unei animozitati evidente, cel putin la nivel central, mai este fuziunea posibila?

Fuziunea a fost gandita de catre cei care au conceput intregul proiect al Aliantei. Din partea PNL, au fost cei care astazi sunt exclusi si care au lansat Platforma de la Pitesti. Gruparea lui Tariceanu, cea care conduce astazi PNL si cu care noi am ramas la guvernare, este cea care s-a opus si crearii Aliantei, si fuziunii PD-PNL. O situatie paradoxala. In aceste conditii, cred ca fuziunea are
sanse extrem de mici.

Ar fi democratii dispusi sa accepte, de dragul refacerii bunelor relatii din Alianta, un raport defavorabil lor in acest moment, de 1-1, pe eventualele liste comune PNL-PD, pentru Parlamentul European?

Nu ar fi normal sa accepte, in opinia mea, un raport de 1-1 pe listele electorale, atata timp cat din sondaje reiese un procent mai mare in favoarea PD. In Protocolul Aliantei s-a stabilit ca se vor respecta rezultatele sondajelor de la momentul intocmirii listelor. Acest lucru a fost respectat atunci cand, in 2004, raportul a fost de 1,3 - 1 pentru PNL. Corect este deci, sa se respecte intelegerea si acum si sa avem un raport conform increderii pe care electoratul o are in fiecare dintre cele doua partide.

Radu Berceanu a readus recent in discutie tema alegerilor anticipate, insistand pe ideea necesitatii lor in 2007. Ba chiar a avansat posibilitatea unei intelegeri scrise cu liberalii ca, in caz de victorie, Calin Popescu Tariceanu sa fie renominalizat ca premier. Vedeti posibila o asemenea varianta, asupra careia seful statului a refuzat sa se pronunte?

Da, cred ca este posibila varianta in care sa se organizeze alegeri anticipate dupa 1.01.2007. Nu numai ca este posibila, este o varianta necesara. Cat priveste posibilitatea numirii lui Calin Popescu Tariceanu in functia de premier si in noul guvern rezultat in urma unor alegeri anticipate, cred ca depinde de foarte multe aspecte. La momentul acesta o vad doar ca o ipoteza de lucru, pe care personal nu as lua-o in calcul.

Ce sanse dati platformei de relansarea a liberalismului, pe care o prezinta gruparea Stoica-Stolojan? Dar proiectului ca, ulterior, sa se construiasca un pol de centru-dreapta, cu structura federala?

Aceasta platforma s-a nascut din nevoia de a se opune la ceea ce se intampla astazi cu PNL: scaderea drastica in sondaje, lipsa de strategie politica, de vizune, o conducere nedemocratica in folosul unui grup restrans, care beneficiaza de avantajele puterii. Pentru ca motivatia Platformei este una reala, si de aceasta realitate sunt sigura ca toti liberalii onesti sunt constienti, cred ca vor fi multi care se vor alatura initiatorilor ei. Cat priveste posibilitatea de a se construi un pol de centru-dreapta, pornind de la acesta Platforma, consider ca este reala in masura in care va reusi in primul rand sa aiba aderenta in PNL si sa se transforme in miscare politica.

Dumneavoastra v-ati gandit sa candidati pentru un post de parlamentar, la viitoarele alegeri?

Da, m-am gandit, dar sa ma gandesc nu este suficient.

Ioan Rus a declarat ca, dupa alegeri, orice formula de colaborare este posibila. Credeti ca la noi ar functiona la guvernare o coabitare dreapta-stanga dupa model german? Ar accepta PD o asemenea varianta?

Dupa cum sigur stiti, in Statutul PD este mentionat faptul ca nu va colabora cu PSD-ul. Cu siguranta nu.

Doamna Udrea, va multumesc.


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.