Deputatii UDMR Covasna Tamas Sandor si Antal Arpad afirma ca Uniunea doreste autonomie teritoriala pe criterii administrative, si nu etnice. Cei doi parlamentari au tinut sa precizeze acest lucru in cadrul unei conferinte de presa pe care au tinut-o ieri la Sfantu Gheorghe, considerand ca toate reactiile adverse venite din partea politicienilor si a societatii civile romanesti cu privire la autonomia teritoriala a Tinutului Secuiesc se explica prin neintelegerea acestei idei.

Autonomie teritoriala pe criterii administrative inseamna, in opinia acestora, crearea unei regiuni cu statut special, careia sa i se cedeze atributii ale statului, dupa principiul subsidiaritatii. In Romania, s-ar putea crea mai multe regiuni de acest fel, nu numai in Tinutul Secuiesc, ci si in Moldova sau in Dobrogea, care sa aiba competente egale, au explicat cei doi parlamentari. Acestia au mai adaugat ca cei care sustin ca ideea autonomiei teritoriale este una retrograda nu fac altceva decat sa jigneasca statele europene care au pus-o in aplicare, printre care se numara Finlanda si Spania.

Deputatii UDMR au ajuns la concluzia ca si ei sunt vinovati de faptul ca intentiile lor nu au fost bine intelese, deoarece au transmis mesaje mai mult pentru comunitatea maghiara, decat pentru cea romana. Liderii comunitatii romanesti din zona au declarat in repetate randuri ca UDMR urmareste sa obtina autonomia teritoriala pe criterii etnice a judetelor locuite preponderent de maghiari, drept dovada ca, atunci cand au trasat granitele asa-zisului Tinut Secuiesc, au exclus zonele din judetele Covasna si Mures in care romanii sunt majoritari.


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.