Presedintele Traian Basescu a declarat ieri, la Oradea, citat de Rompres, ca partidul prezidential este o inovatie a presei, a analistilor politici si a unor politicieni, alimentata nu atat de nevinovat, cum pare, intr-o politica consistenta de discreditare a presedintelui. In contextul in care se vorbeste tot mai mult de coagularea unor forte politice sub genericul "partidul prezidential", presedintele Basescu a precizat ca este "o copilarie si o eroare" sa crezi ca un presedinte vrea sa construiasca o astfel de structura politica.

"Eu stiu ca ea este alimentata nu atat de nevinovat cum pare, in fond trebuie dusa o politica consistenta de discreditare a presedintelui pe care nu o putem lega nici de nu stiu ce grupuri economice, nici de aranjamente politice. Practic, sunt un om politic liber. Si atunci trebuie sa creeze impresia ca as avea constructii individuale subterane. Nici nu m-as complica cu asa ceva si orice logica spune ca nu am nevoie de crearea unui partid prezidential. Nu am nevoie pentru ca un partid prezidential nu aduce voturi, mai ales unui presedinte in functie", a spus Traian Basescu.

Credincios unui concept care a stat la baza crearii Aliantei Dreptate si Adevar, si anume crearea unei puternice forte de centru dreapta, care sa se opuna stangii care va exista in orice tara, deci si in Romania, Traian Basescu ar fi vrut ca Partidul Democrat si Partidul National Liberal sa creeze acel partid de centru dreapta care, probabil, ar fi fost format, daca cei cu care s-a negociat crearea Aliantei intre PD si PNL ar fi fost in functii. "Acum este alta garnitura la PNL, care are alta viziune si proiectul pare ca s-a impotmolit definitiv", a precizat seful statului.

Coagularea fortelor de stanga si de dreapta - o prioritate

"Dar, de aici pana la a trece la ideea ca, daca nu a reusit aceasta constructie politica, presedintele se apuca si aduna partide si partidulete, as fi fara valoare politica. Presedintele in functie isi aduce singur voturi sau nu-si aduce. Isi castiga sau isi pierde singur voturile. Din acest punct de vedere, constructia este artificiala", a explicat Basescu.
Acesta a dorit sa sublinieze ca a fost partizanul crearii unui partid de centru dreapta.

"Daca ar fi posibil, l-as face si acum", a subliniat seful statului mentionand ca, in calitate de presedinte, nu are nevoie de el, ci Romania are nevoie de coagularea fortelor de stanga si de dreapta, realizarea a doua blocuri politice puternice, ancorate in familiile internationale corespunzatoare si care sa impinga Romania intr-o viata politica normala. Traian Basescu a dorit sa precizeze ca nu are "interese prezidentiale in crearea unui partid prezidential", dar nefacand nici un secret din a spune ca partidul la care intr-adevar tine este Partidul Democrat.

Presedintele Traian Basescu a promis ca va avea o discutie, "foarte curand", cu fostul lider al Partidului National Liberal, Theodor Stolojan.
"Va asigur ca foarte curand voi avea o discutie cu domnul consilier prezidential Theodor Stolojan", a precizat seful statului.

Cronica Romana

Sursa: Cronica RomanaTe-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.