Proiectul de modificare si completare a statutului PSD, care urmeaza sa intre in dezbaterea Consiliului National, a fost creat "dupa chipul si asemanarea", dar mai ales dupa necesitatile si ambitiile liderului social-democrat Mircea Geoana.

Astfel, potrivit acestui document, orice membru al formatiunii ar putea fi obligat sa se autosuspende din partid sau din functia pe care o detine in PSD, atunci cind i se aduc acuzatii grave sau cind, in baza invinuirilor care i se aduc, s-a pronuntat o hotarire judecatoreasca, chiar provizorie. Aceasta modificare, dincolo de aspectul sau reformist, este arma de care Geoana si actuala conducere aveau nevoie pentru a-l marginaliza pe Ion Iliescu, avind in vedere ca fostul presedinte are calitatea de invinuit in dosarul mineriadei din 13-15 iunie 1990. Totodata, potrivit noului proiect, in cazul in care va avea loc retragerea sprijinului politic pentru un membru PSD, aceasta nu va mai fi doar pentru functia obtinuta, ci si din cadrul structurilor parlamentare, administrative sau al celor asimilate acestora.

Suspendarea sau revocarea se poate face de organul de conducere ierarhic superior sau de organul din care face parte. De asemenea, membrii de partid din organele alese ale PSD pot fi exclusi din partid nu numai cu acordul formulat in scris de organul de conducere din care fac parte, ci si de catre organul de conducere executiva in plan national sau judetean. Potrivit noului proiect de modificare a statutului, presedintele PSD va fi ales prin vot secret de congresul partidului si ar putea avea un mandat de patru ani. Pe de alta parte, functia de presedinte executiv va fi eliminata, iar secretarul general nu va mai fi ales de Congres, ci de Consiliul National, prin vot secret.

Secretarul general al PSD va fi coordonatorul Secretariatului Executiv al partidului format din 7-9 secretari executivi, acestia urmind a fi numiti de Comitetul Executiv National la propunerea secretarului general. In ceea ce priveste Biroul Permanent National al PSD, acesta ar putea cuprinde un numar de maximum 15 membri (presedintele, secretarul general, 10 vicepresedinti, presedintele Consiliului National si presedintii grupurilor parlamentare), fata de 35 cit are in prezent. Si vicepresedintii PSD, la fel ca si secretarul general, urmeaza sa fie alesi nu de catre congresul PSD, ci de catre Consiliul National, prin vot secret.


Despre autor:

Sursa: 7plus.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.