Adriean Videanu pe post de numarul 1 si Emil Boc pe post de numarul 2, cu un secretar general care ar putea fi deputatul Cristian Radulescu, este formula cea mai probabila de conducere a PD in epoca post-Basescu.

Competitie pentru unitate, a definit ieri presedintele interimar Emil Boc batalia programata pentru inceputul lui iunie, in replica la aprecierile facute de presedintele Basescu la Antena 1 referitoare la competitia pentru sefia PD. Basescu declara miercuri seara ca pentru presedintia PD va fi "o competitie deschisa intre Emil Boc, Adriean Videanu, poate si Vasile Blaga". Declaratiile lui Basescu legate de succesiunea in fruntea PD au cunoscut o evolutie pe care liderii democrati o interpreteaza ca pe semnul de reusita al distantarii de fostul lor presedinte.

Initial, Basescu a amintit ca i-a predat stafeta partidului lui Emil Boc, dupa care a revenit plasindu-l si pe Adriean Videanu in ecuatia pentru viitoarea presedintie a partidului. De altfel, surse democrate sustin ca Emil Boc s-ar fi exprimat fata de colegii din conducere ca, desi a fost "indicat" de Basescu sa-i ocupe locul, faptul ca este obligat sa ramina la Cluj pina in 2008 l-ar impiedica sa conduca partidul. Prin urmare, toate informatiile indica faptul ca Adriean Videanu asteapta ca o eventuala candidatura pentru presedintia PD sa fie legitimata de un scor bun la Primarie.

Structura de decizie restrinsa

Pe baza opiniilor celor mai multi dintre liderii cu influenta, se merge mai degraba pe ideea restringerii structurii de decizie, prin renuntarea la formula de conducere experimentata de PD o data cu alegerea lui Basescu, cu 12 vicepresedinti, si revenirea la principiile epocii Petre Roman: un numar 1, presedinte, si un numar 2, care ar putea fi prim-vicepresedinte sau presedinte executiv, alaturi de un secretar general, functie pentru care se crede ca ar putea concura vicepresedintele Senatului, Radu Berceanu, deputatul Cristian Radulescu, acum secretar executiv, sau ex-prefectul Capitalei, Silvian Ionescu.

Alaturi de cei trei ar urma sa functioneze un Birou Politic, alcatuit din 7-9 vicepresedinti, si un Birou Executiv, format din 14-18 secretari executivi.

Dilema existentiala

Motiunea viitorului presedinte ar urma sa cuprinda si o optiune legata de viitoarea afiliere internationala a PD, dar in acest punct discutiile sint deja si mai complicate. Insistenta vicepresedintelui Sorin Frunzaverde - impotriva curentului majoritar - de a lansa acum o dezbatere legata de eventuala afiliere la Popularii Europeni fara fuziunea cu PNL s-a soldat cu decizia ca acesta sa mai fie insotit la viitoarele discutii de pe scena europeana de un alt lider.

Exista o intentie ca Frunzaverde sa mearga sa discute cu crestin-democratii germani, o intilnire care, potrivit unor surse democrate, ar putea avea loc chiar saptamina viitoare la Berlin, iar cel care l-ar putea insoti pe Frunzaverde este Silvian Ionescu. Deocamdata insa, PD cultiva si relatiile din Internationala Socialista, PD urmind sa participe la sfirsitul lui februarie la o reuniune a socialistilor europeni la Stockholm. Ieri, vicepresedintele Cezar Preda a sustinut ca preocuparea PD este de a-si defini in 2005 orientarea doctrinara.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.