Social-democratii vor abandonarea privatizarii CEC si desfiintarea Fondului Proprietatea

Vicepresedintele PSD, Mihai Tanasescu, a anuntat conditiile pe care le pune partidul sau pentru a vota proiectul de buget in Parlament. Mai mult, pesedistii intentioneaza sa depuna o motiune de cenzura daca Guvernul prezinta un buget pe anul 2007 care nu contine o metodologie detaliata de cheltuire a fondurilor acordate Romaniei de catre Uniunea Europeana in primul an de dupa aderare.
Totodata, fostul ministru de Finante din guvernul Nastase a cerut si elaborarea unei strategii de alocare a cofinantarilor pentru programele sustinute din banii comunitari.

Tanasescu acuza "lipsa de perspectiva" a Executivului

Un alt motiv care ar putea provoca o motiune de cenzura din partea PSD ar fi un cuantum redus al sumelor alocate pentru protectia sociala. Tanasescu asteapta deocamdata proiectul de buget pe care ar trebui sa-l adopte Executivul pana la 15 octombrie, desi are dubii ca termenul ar putea fi respectat.

Daca nu se vor regasi sugestiile social-democratilor, Biroul Permanent al PSD va lua o decizie oficiala atat in privinta votului in Parlament, cat si fata de depunerea motiunii. Avertismentul lui Tanasescu a fost lansat preventiv din cauza experientei de anul trecut, cand Guvernul a intocmit un buget apreciat de deputatul PSD ca un "brouillon" (schita in limba franceza).

Apoi, Executivului i se reproseaza modul in care a gestionat finantele statului in cursul acestui an, dar si Fondul Proprietatea sau privatizarea CEC. Pesedistul considera ca executia bugetara pe anul 2006 este "lipsita de perspectiva", finantistii puterii nestiind sa gestioneze excedentul bugetar de 2.000 de miliarde de RON.

Astfel ca Romania va trebui sa cheltuiasca 3,5 miliarde de euro in numai doua luni si jumatate ca sa mentina deficitul bugetar la 1,6% din PIB. "Cum se vor cheltui acesti bani? Cine va suporta costurile?", se intreaba Tanasescu.

De aceea, PSD intentioneaza sa propuna o lege prin care contributia la asigurarile de sanatate sa fie reduse cu 2%. Apoi, PSD cere din nou sa se renunte la cota unica de impozitare in favoarea unei impozitari progresive.

"Fondul Proprietatea nu functioneaza"

Diatriba lui Tanasescu a vizat si modul in care a fost gestionat Fondul Proprietatea. Pesedistul este nemultumit ca Fondul nu functioneaza, desi a fost infiintat de un an si jumatate, iar titlurile de despagubire nu au fost transformate pana acum in actiuni.

In opinia sa, inconsecventa Guvernului este demonstrata si de faptul ca nu a fost pana acum elaborat un program de investitii al Fondului, astfel incat acesta sa fie autorizat de catre CNVM, si se urmareste inlocuirea Legii 247, care reglementeaza activitatea Fondului Proprietatea, printr-o ordonanta de urgenta. De aceea, PSD considera ca proiectul ar trebui abandonat in totalitate.

CEC, destinat cofinantarii agriculturii

In ceea ce priveste privatizarea CEC, Tanasescu a apreciat ca aceasta institutie ar trebui sa ramana in proprietatea statului. Pe langa faptul ca procedura tergiverseaza foarte mult, statul ar avea nevoie de o institutie financiara puternica ce ar trebui folosita in asigurarea cofinantarilor in agricultura.

Tanasescu a observat ca lipsa unei agriculturi performante face ca PIB-ul sa varieze de la un an la altul, in functie de conditiile climaterice favorabile sau nu.

Intr-un an ca 2006, in care a plouat la timp si a fost vreme frumoasa, cresterea PIB-ului este estimata la 7%, in timp ce cresterea din 2005 a fost mai mica din cauza inundatiilor catastrofale. Daca CEC ar ramane in portofoliul statului, ar putea fi folosit pentru exploatarea eficienta a potentialului agricol al Romaniei. Cum CEC are multe filiale in mediul rural, accesul fermierilor la fonduri ar fi facilitat, iar productia agricola ar fi asezata pe o baza mai stabila decat capriciile vremii. Pentru ca CEC sa devina cofinantatorul programelor din agricultura ar fi suficiente o crestere de capital social si o restructurare a institutiei.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.