Numirea noilor directori ai serviciilor secrete a demonstrat, din nou, cat de mult conteaza aliantele de moment.

Votul de ieri din Parlament a aratat ca, la nevoie, PD si PSD se pot sustine reciproc, desi in statutul democratilor este interzisa orice colaborare cu social-democratii. UDMR a avut aceeasi atitudine ca PD, dar liderii formatiunii au motivat votul prin faptul ca doresc stabilitate si nu ca pe o apropiere de democrati. PNL si PC s-au remarcat prin faptul ca fiecare dintre partide a sustinut doar pe unul dintre cei doi candidati. In schimb, PRM s-a declarat impotriva celor doua nominalizari. Senatorii si deputatii au aprobat, ieri, prin vot secret, numirea lui George Cristian Maior si a lui Claudiu Saftoiu pentru functiile de director al SRI si, respectiv, SIE.

Din cei 408 parlamentari prezenti la sedinta plenului reunit al celor doua Camere, 208 au votat pentru ca Maior sa fie seful SRI, iar 123 impotriva. In cel de-al doilea caz, 294 de senatori si deputati au fost de acord ca Saftoiu sa preia sefia SIE, iar 114 au spus "nu". Inaintea votului, liderii formatiunilor politice au avut ocazia sa explice, de la tribuna Parlamentului, de ce sustin sau nu nominalizarile facute de Traian Basescu.

Reprezentantii partidelor care au votat in favoarea lui Maior si Saftoiu au avut numai cuvinte de lauda la adresa celor doi. Cei care au votat impotriva au prezentat argumente dintre cele mai diverse.

SRI face obiectul unui "troc"

Liderul grupului PNL din Camera Deputatilor, Crin Antonescu, a anuntat ca liberalii nu-l vor vota pe George Maior pentru ca SRI nu poate face obiectul unui "troc" intre presedinte si "alti jucatori".
"Dupa ce, jumatate de mandat, Basescu a vorbit despre cat e de greu sa schimbi un PSD-ist din fruntea SRI, la jumatatea mandatului, odata cu Hayssam, a disparut si domnul Timofte.
In fata acestei situatii, Basescu a inventat, cu ajutorul lui Mircea Geoana, teoria delegarii conducerii acestui serviciu la opozitie", a completat Antonescu.
In opinia sa, Maior simbolizeaza "baietii buni si de succes", care "achizitioneaza fregate cu Nastase si modernizeaza servicii cu Basescu".

PC: Saftoiu este "omul de casa" al lui Basescu

Deputatul PC Petru Calian a sustinut ca nominalizarea lui Claudiu Saftoiu la sefia SIE este o "gafa politica inacceptabila". "Domnul Claudiu Saftoiu, scurt si concis, nu are experienta profesionala in domeniu. Nu este momentul unor experiente de laborator in urma carora sa ne dam seama daca oamenii de casa isi dovedesc loialitatea", a spus Calian.

Funar a cerut amanarea votului

Senatorul Gheorghe Funar a solicitat amanarea votului in cazul SIE. "Am informatii ca Saftoiu a fost colaborator al Securitatii", a spus reprezentantul PRM. In opinia sa, inainte de vot trebuie sa existe o decizie a CNSAS in privinta trecutului consilierului prezidential.

Propunerea sa a fost respinsa de prezidiu.

"Este greu de sustinut in plen aceasta informatie, pentru ca este o simpla declaratie politica", a spus presedintele Camerei, Bogdan Olteanu. "Nu ni se pare normal ca presedintele sa propuna pur si simplu la plesneala doi oameni absolut paraleli cu activitatile respective", a spus senatorul PRM Nicolae Iorga.

Promisiunile noilor sefi ai serviciilor

George Maior: "Voi respecta cu sfintenie principiul neutralitatii politice"

Claudiu Saftoiu: "In fiecare zi a mandatului meu, voi fi un credincios roman"


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.