Tot la Cluj a avut sambata loc Colegiul Director al PD. In cadrul sedintei, democratii au decis sa sprijine in Parlament numirea senatorului PSD George Maior ca director al SRI. Presedintele pedistilor, Emil Boc, a afirmat ca numirea unui reprezentant al opozitiei in structurile de siguranta nationala este un act firesc, care n-ar trebui sa ingrijoreze pe nimeni.
"Ar trebui sa ne speriem daca lucruri care sunt normale intr-o societate democratica ar fi anormale la noi si am promova alte practici care ar incuraja Romania sa evolueze spre un sistem de dictatura, de suprimare a drepturilor si libertatilor cetatenilor, de politizare a structurilor statului. Nu acum trebuie sa ne temem, cand se impun aceste structuri de control reciproc.

Cu cat este un control mai consistent, cu atat sistemul functioneaza", a justificat pedistul alegerea lui Basescu. Boc a adaugat ca ar fi fost de dorit ca partidele din Alianta sa aiba o pozitie comuna in aceasta chestiune, dar a precizat ca PD nu va face nici un troc politic intr-un domeniu atat de sensibil precum cel al securitatii nationale.

Liberalii cer respectarea protocolului Aliantei

In schimb, liberalii au oficializat decizia lor de a se opune numirii unui social-democrat la sefia SRI.
"Avand in vedere ca PNL a solicitat cu insistenta depolitizarea structurilor informative si a solicitat ca in fruntea acestor structuri sa fie numite persoane civile cu inalta tinuta profesionala si morala, avand in vedere, de asemenea, ca presedintele Romaniei, in calitatea sa de mediator, ar trebui, pentru a preveni crizele politice, sa se consulte cu Guvernul si cu grupurile parlamentare inaintea unor astfel de numiri, Biroul Permanent Central al PNL a decis sa mandateze grupurile parlamentare sa voteze impotriva numirii lui George Maior la conducerea SRI", a anuntat senatorul PNL Varujan Vosganian.
Liberalii le-au cerut colegilor de la PD sa respecte protocolul Aliantei in ceea ce priveste relatia cu PSD. "In campania electorala am luptat, impreuna cu candidatul la Presedintie, pentru a inlatura de la putere un partid care, prin faptele si atitudinile sale, contravenea sigurantei nationale.

Nu intelegem de ce reprezentantul PSD poate acum sa gireze interesul national din functia de director al SRI. Facem apel la PD sa respecte litera protocolului Aliantei si hotararile CNC-ului Aliantei, indemnandu-i sa nu voteze aceste numiri", a conchis Vosganian.
In pofida acestei dispute si a altor declaratii ale PD in favoarea alegerilor anticipate, liderii celor doua partide din Alianta s-au hotarat sa salveze aparentele si au organizat doua intalniri comune intr-un cadru mai degajat, la doua restaurante din Cluj.

Mai mult, presedintele PNL a declarat ca liberalii nu au de ce sa se impace cu democratii din simplul motiv ca nu sunt certati. "Avem diseara o intalnire informala. Nu vom discuta subiecte politice, dar ne face placere sa ne vedem. Colegii de la PD au cautat o sala in care sa ne putem reuni cu totii. Toate sunt ocupate si am ales urmatoarea formula: cativa ne vom duce in pelerinaj la ei, ei vor veni pe la noi", a spus primul-ministru.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.