Concurenta dintre PNL si PD pe teme de postaderare a sectionat Guvernul in doua divizii: Tariceanu si Blaga. La Cluj, liderii Aliantei ciocneau seara pahare, iar ziua se faceau ca nu se cunosc.

Reuniunile simultane, dar separate ale celor doua partide la Cluj au urmarit sa dea lovitura mediatica dupa Raportul Comisiei Europene, care a confirmat aderarea la 1 ianuarie 2007. Coincidenta intrunirilor a aratat insa cit de strinsa a devenit lupta politica intre cei doi "parteneri" de Alianta. Fiecare si-a prezentat propriile teme si proiecte preferate, iar pe cele comune s-au concurat pina la contradictie.

Tariceanu l-a descentralizat pe Blaga

Principala competitie ca intindere in timp s-a dus pe proiectele postaderare. Evenimentele i-au surprins pe liberali, mai mult cu declaratii de principii. Dincolo, la PD, ministrii democrati prezentau individual planuri de postaderare. Pentru ca dezechilibrul era vizibil, Tariceanu a incercat sa recupereze terenul printr-o tentativa de a "imprumuta" de la PD programul de descentralizare a administratiei locale. Premierul a anuntat ca impreuna cu doi secretari de stat de la Ministerul Administratiei si Internelor, si nu cu ministrul Blaga, va lansa o serie de proiecte- pilot de descentralizare a administratiei, pentru ca apoi rezultatele acestora sa fie implementate pe scara larga. El nu a oferit amanunte pentru a-si justifica gestul si nici nu a explicat ce sens au doua proiecte in cadrul aceluiasi guvern. In schimb, inainte de a elabora programul, el i-a gasit un nume: "O noua administratie pentru Romania". La PD, "parintele" sau "tatucul" descentralizarii, asa cum l-a denumit Emil Boc pe Blaga, promova prioritatea PD de reformare a administratiei centrale.

PNL: ,,Pentru detalii, contactati-ne la sfirsitul lunii’’

Pe felia proprie, tinind mai ales de agricultura, unde detine portofoliul prin Gheorghe Flutur, PNL a promis ca va lupta pentru a reduce ,,discrepantele uriase" intre mediul urban si cel rural legate de accesul la servicii publice de calitate. Celelalte promisiuni au ramas in aceeasi nota generala, Tariceanu anuntind ca partidul pe care-l conduce isi va prezenta propriul proiect politic postaderare, insa abia spre sfirsitul lunii, in 27-28 octombrie.

PD generos cu cetateanul

De cealalta parte, democratii, mai aplicati, au intins coarda promisiunilor pina la nivel de detaliu. Astfel, Emil Boc a vorbit despre marirea pina la sfirsitul lui 2007 a punctului de pensie, despre un proiect de asistenta juridica a persoanelor defavorizate, despre reabilitarea termica a locuintelor si despre "reforma Justitiei de la nivelul de jos al relatiei cu cetateanul". Celelalte promisiuni au fost lansate chiar de ministrii de resort ai PD. Pe linga desfasuratorul si o parte din continutul proiectelor de descentralizare ale lui Blaga, si-au mai prezentat intentiile si Berceanu, de la Transporturi, acesta promitind finalizarea, pina in 2011-2012, a autostrazii Nadlac-Pitesti, precum si finalizarea reabilitarii caii ferate Bucuresti-Constanta pina in 2009.

Proiectele PD, pe ministere

Pe Justitie, innoirea codurilor de procedura civila si penala, continuarea reformei in sistemul penitenciar, precum si unificarea practicii judiciare.

La Educatie va continua procesul de informatizare a scolilor si se va trece la transformarea bibliotecilor scolare in centre de documentare-informare.
Ministrul Muncii a promis modificarea Legii privind sistemul public de pensii, incheierea negocierilor intre Executiv si partenerii sociali pe tema salariului minim brut pe tara garantat in plata si o politica salariala unitara pentru functionarii publici.
Ministrul Berceanu spune ca va finaliza autostrada Nadlac - Pitesti in 2011- 2012, iar pina in 2009 se va finaliza reabilitarea caii ferate Bucuresti- Constanta.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.