Autonomia teritoriala a fost principalul subiect dezbatut la Consiliul Reprezentantilor Unionali ai UDMR de la Targu Mures. Presedintele Uniunii, Marko Bela, a dat semnalul ofensivei mediatice si politice a maghiarimii pentru realizarea acestui deziderat. "Trebuie sa vorbim foarte mult de autonomie si sa spunem foarte multe lucruri. In saptamana urmatoare va trebui sa vorbim de autonomie pe toate canalele posibile, acesta sa fie un subiect prezent in politica romaneasca", a spus Marko. El a spus ca autonomia va fi obtinuta chiar daca nu in termenul prevazut initial, invocand exemplul Legii invatamantului. In paralel cu autonomia, UDMR va cere si declararea limbii maghiare ca limba oficiala regionala.

In opinia vicepremierului, se impune si renegocierea obiectivelor coalitiei pentru ca aceasta sa devina din nou functionala. "In acest moment, coalitia nu exista. Guvernul exista si functioneaza, dar in Parlament sunt tot atat de dese ocaziile cand partenerii de coalitie nu voteaza solidar, ca si ocaziile cand, intamplator sau nu, mai votam la fel. Cam aceasta este situatia in Parlament. PC, de exemplu, considera ca nu mai are nici un fel de obligatii fata de parteneri, dar si ceilalti parteneri se cam comporta, in foarte multe situatii, la fel", a apreciat Marko. Daca functionarea coalitiei nu revine la normal in 2007, se impune organizarea alegerilor anticipate, a apreciat presedintele UDMR.

Marko este suparat pe Frattini

Acesta s-a declarat indignat de scrisoarea primita de la comisarul european Franco Frattini, pentru ca nu s-a referit la relatiile interetnice din Romania. "Mi-am exprimat indignarea, pentru ca trebuia sa se refere si la problema relatiilor interetnice. Dupa parerea noastra, acesta este un subiect cel putin la fel de important. Indignarea mea se refera la ceea ce nu se regaseste in scrisoare", a spus vicepremierul. Pretentiile UDMR nu se opresc aici.

Zolt Nagy a spus ca UDMR ar trebui sa propuna o candidatura proprie la functia de comisar european ce urmeaza sa revina Romaniei, nominalizandu-l pe senatorul Gyorgy Frunda. Propunerea lui Zolt survine a doua zi dupa ce Marko Bela a spus ca prezenta in Comisia Europeana a unui reprezentant al Uniunii ar fi benefica pentru Romania si ca este deranjat de faptul ca pentru anumite functii se discuta doar intre PNL si PD. Consiliul Reprezentantilor Unionali a decis ca urmatorul Congres al UDMR sa aiba loc pe 22 aprilie 2007. Actualul presedinte, Marko Bela, a refuzat sa confirme daca va candida pentru un nou mandat.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.