Dezbaterea celor patru candidati ai partidelor parlamentare la Presedintie, gazduita in aceasta seara la Antena 1, de Gabriela Vranceanu Firea, se anunta a fi una cu scantei. Traian Basescu se pregateste sa redevina politicianul vehement pe care-l stim, spre deosebire de tactica adoptata la PRO TV, unde intrarea intr-o dezbatere rationala si serioasa nu i-a adus castig de cauza pe un teren unde Adrian Nastase este pregatit, se simte si se misca bine. De aceea, se pare ca Basescu impreuna cu staff-ul sau au decis ca diseara e momentul sa puna toate armele pe Nastase, in stilul care il caracterizeaza. Asta daca e sa dam crezare unor surse din tabara Aliantei PNL-PD. Premisele unei schimbari de atitudine a lui Traian Basescu sunt mai multe.

Homosexualii l-au tras in jos pe Basescu

in primul rand sondajele: potrivit ultimelor consultari ale publicului, acesta stagneaza in preferintele electoratului, la diferente variind intre 5 si 10% fata de candidatul PSD+PUR, nu mult, dar suficient pentru a nu castiga alegerile. in al doilea rand, tendinta de stagnare sau chiar de regres a lui Traian Basescu a fost confirmata inclusiv de apropiati ai sai in presa ultimelor zile, iar sociologii afirma chiar ca gafele legate de problema homosexualitatii l-ar putea conduce catre un esec la urne. incercarea liderului PD de a atrage marea masa a nehotaratilor, care ar putea decide viitorul ocupant al fotoliului de la Cotroceni, poate fi compromisa tocmai din cauza acestui aspect.

Doar 9 zile pana la momentul votului

incercarile de delimitare facute in ultimele zile de Traian Basescu fata de problemele casatoriilor homosexuale si cea a adoptiilor de copii in familii de homosexuali au fost tardive. Raul fusese deja facut de nechibzuinta declaratiilor anterioare. in al treilea rand, ultimele mitinguri electorale n-au mai adus entuziasmul scontat de liderii aliantei. La Slobozia, de exemplu, oamenii au venit mai mult pentru muzica. Ori, speranta cea mare a liberalilor si democratilor este tocmai in starnirea unui val de vot negativ similar sau mai mare decat cel de la alegerile locale din luna iunie. De aceea confruntarea televizata de diseara, intre orele 20.15 - 22.15, este cruciala pentru un Traian Basescu intr-o cursa disperata dupa puncte. Timp mai e foarte putin - doar 9 zile pana la momentul votului. Avem, deci, asta-seara "sansa" de a asista la scandalul pe care-l asteapta marea masa a alegatorilor, dar pe care analistii il condamna, pentru ca probleme ca relatiile externe, atributiile constitutionale sau politica economica vor fi puse in surdina

Cum se va desfasura "Seara presedintilor"

Dar cum se va desfasura dezbaterea de la Antena 1? Am aflat chiar de la moderatoarea Gabriela Vranceanu Firea ce va fi diseara: "Fiecare candidat va putea aduce in platou zece simpatizanti - membri ai familiei, prieteni sau colegi de partid - si va avea la dispozitie un minut sau doua pentru raspuns, in functie de complexitatea intrebarii. in cazul in care unul din candidati va aduce acuzatii sau va dori sa puna intrebari directe altui candidat, cel vizat va avea la dispozitie tot un minut sau doua pentru a replica sau a da raspuns". Cei patru candidati - Adrian Nastase (PSD+PUR), Traian Basescu (Alianta D.A.), Corneliu Vadim Tudor (PRM) si Marko Bela (UDMR) - vor raspunde pe rand la intrebari, in ordinea data de numerele pe care acestia le vor extrage dintr-un bol. Daca discutiile si subiectele din timpul emisiunii vor fi de mare interes public, Antena 1 ar putea hotari "din mers" prelungirea ei peste cele doua ore prevazute initial.


Despre autor:

Libertatea

Sursa: Libertatea


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.