Presedintele PNL Bucuresti, Ludovic Orban, a acordat, in exclusivitate, un interviu cotidianului "Cronica Romana".

Orban a vorbit despre decizia luata de conducerea PNL Bucuresti privind sanctionarea cu excluderea din partid a liberalilor Theodor Stolojan si Valeriu Stoica, sustinand in acest sens ca, timp de doi ani de zile, cei doi nu au facut nimic altceva decat sa creeze "sistematic nesiguranta si instabilitate in PNL", despre platforma politica pe care Stolojan a anuntat ca o va lansa in luna octombrie, despre relatia tensionata dintre PNL si PD, despre protocolul Aliantei D.A., despre cazul Monei Musca si despre pierderea de procente pe care PNL a suferit-o in sondajele de opinie.

In urma cu o saptamana, organizatia PNL Bucuresti a decis sa ceara excluderea din partid a lui Valeriu Stoica si Theodor Stolojan. Credeti ca aceasta decizie ar putea afecta in vreun fel stabilitatea politica?

Nu. Daca trebuie sa vorbim despre stabilitate politica, atunci trebuie sa spunem ca PNL este principalul partid de guvernamant, iar Stoica si Stolojan, de peste un an de zile, nu au facut nimic altceva decat sa creeze sistematic nesiguranta si instabilitate in PNL prin atacuri nemotivate, nejustificate, prin contestarea permanenta a oricarei decizii a conducerii partidului.

Totusi, vicepresedintele PD, Cezar Preda a declarat ca o astfel de decizie ar putea afecta Alianta D.A. in ochii electoratului, tinand cont de faptul ca ar urma sa fie exclus din PNL unul dintre fondatorii acestei aliante...

Ceea ce afecteaza Alianta si cele doua partide componente, ca si toate partidele prezente la guvernare, este eficienta actului de guvernare, masurile guvernamentale care au ca efect imbunatatirea conditiilor de viata, seriozitatea in ceea ce priveste indeplinirea obiectivelor din programul de guvernare, cinstea si corectitudinea demnitarilor Aliantei. Asa cum retragerea lui Stolojan, cu doar doua luni inainte de alegeri, fara nici un motiv, nu a afectat Alianta care a ajuns la guvernare, nici astazi Alianta si PNL nu vor avea nimic de suferit.

A incercat PNL sa scape in acest fel de ultimii doi "incomozi" din partid?

PNL a aratat pana acum pluralism, toleranta si democratie interna. Este insa momentul sa dea dovada de fermitate si de corectitudine in aplicarea legii interne, in aplicarea constitutiei interne a partidului, si aici ma refer la statutul PNL si la Codul Etic. Nu poti sa consideri ca cineva este in aceeasi barca cu tine, cand el, de fapt, vasleste in sens invers, da gauri in barca si arunca busola in apa. Sirul atacurilor impotriva PNL trebuie oprit pentru ca atat Stoica cat si Stolojan s-au comportat mai degraba ca membri ai PSD si PRM decat ca membri responsabili ai coalitiei aflate la guvernare.

Credeti ca excluderea lui Stolojan si Stoica din partid va "impiedica" gruparea Stolojan sa lanseze aceasta platforma?

In Romania e democratie si orice cetatean poate sa-si faca, stiu si eu, platforme, sindicate, asociatii, fundatii, partide etc. La fel si Stolojan si ceilalti pot sa faca tot ceea ce isi doresc, dar, atata timp cat sunt membri ai PNL, trebuie sa actioneze conform obiectivelor si aspiratiilor partidului.

Exista grupuri de interese in PNL?

Nu exista nici un grup de interese. PNL e un partid care fiinteaza de aproape un secol si jumatate. La baza actiunii PNL stau ideile liberale, traditia istorica si obiectivele politice stabilite in programul de guvernare. Totusi, nu poti sa ataci sistematic principalul partid de guvernamant care reuseste, in ciuda cobilor, sa duca Romania in Uniunea Europeana.

Intre PNL si PD exista inca tensiuni. Vor reusi pana la urma cei doi parteneri de alianta sa-si amelioreze relatia?

Daca ne amintim istoria, o sa constatam ca si in perioada 1997-2000, samanta discordiei in coalitia de guvernamant a fost PD-ul, avandu-l ca varf de lance pe Traian Basescu. De aproape doi ani de zile constatam acelasi lucru. Fara a fi un sustinator al ruperii aliantei, consider ca PNL trebuie sa conduca aceasta alianta, iar colegii nostri trebuie sa respecte PNL-ul si regulile protocolului pe care l-au semnat. Noi nu am atacat PD decat atunci cand a incalcat protocolul si, evident, regulile nescrise ale unei bune convietuiri. Cu toate astea, eu am fost in totdeauna atacat de colegii din PD fara nici un motiv.

In conditiile actualelor dispute dintre cele doua partide, va rezista protocolul Aliantei pana in 2008?

PNL este consecvent angajamentului luat, si anume acela de a asigura o buna guvernare a Romaniei pana in 2008. Nu noi suntem cei care au parazitat actul de guvernare prin teme politice artificiale, cum ar fi alegerile anticipate, fuziunea PNL-PD, excluderea PC de la guvernare, refuzul adoptarii Statutului minoritatilor...

Sa inteleg ca alegerile anticipate nu reprezinta "o solutie" pentru PNL dupa 1 ianuarie 2007?

Noi vrem sa respectam mandatul de alegator, iar pentru a putea face acest lucru avem nevoie de patru ani de guvernare. Nu vom renunta la acest lucru decat daca evenimentele politice ne vor obliga, adica daca guvernul isi va pierde sustinerea majoritatii in parlament.

Ce sanse credeti ca ar avea PNL cu un candidat propriu la viitoarele alegeri prezidentiale?

Dupa 1 ianuarie vom discuta oficial in forurile partidului acest subiect. Personal, consider ca PNL trebuie sa dea presedintele Romaniei.

Cum apreciati prestatia premierului Calin Popescu Tariceanu la aproape doi ani de la preluarea conducerii guvernului?

Este o prestatie concentrata pe principalele obiective si anume: cresterea economica - singura care poate imbunatatii conditiile de viata ale oamenilor, pastrarea echilibrului macro-economice si integrarea europeana.

In ciuda celor intamplate, se pare ca Mona Musca vorbeste cu destul de multa "seninatate" despre trecutul sau...

Mona Musca este o locomotiva care a deraiat. Cine minte si ascunde adevarul nu mai poate fi crezut. Orice om normal, in locul d-nei Musca, s-ar fi retras din viata politica. A fi turnator la Securitate si a ascunde acest lucru 16 ani de zile, iar in momentul in care se intrevede clar ca va ajunge la ca va ajunge la cunostinta opiniei publice, sa continui sa minti si sa denaturezi adevarul denota tupeu si o lipsa de onestitate caracteristica nomenclaturii comuniste.

Chiar si asa, potrivit ultimului sondaj de opinie, Mona Musca se situeaza la 33% in topul preferintelor electoratului...

Sa va spun ceva in legatura cu sondajele de opinie: 1) nu cred in sondaje, 2) nu cred ca totii romanii au aflat ca Mona Musca a colaborat cu Securitatea si 3) este posibil ca persoanele care si-au pastrat increderea in ea sa fie acelea care considera ca acest lucru nu este foarte grav.

Atunci cum va explicati pierderea de procente pe care a suferit-o PNL in sondajele de opinie?

Care scadere?! Cei care dau publicitatii sondaje privind optiunea de vot a populatiei in perioadele de alegeri sunt aceiasi care faceau sondaje de opinie care creditau PSD-ul cu 49-52% cu o luna de zile inainte de alegeri. Este evident ca unele institute de sondaje exact ceea ce faceau in vremea PSD-ului, fac si acuma: incearca sa manipuleze opinia publica prin intermediul unor date care nu sunt reale si care sunt facute publice de catre cei care platesc astfel de sondaje si care au cu totul si cu totul alt interes. PNL a obtinut 17% la alegerile locale si nu a scazut nici un procent de atunci si pana in prezent.


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.