Presedintele UDMR, Marko Bela, a declarat ieri, intr-o conferinta de presa, ca unele partide politice folosesc orice solicitare UDMR pentru a avea o retorica nationalista.

"Nu suntem de acord ca in 2006, in pragul intrarii noastre in Uniunea Europeana, inca sa se foloseasca ca pretext orice solicitare a UDMR ca pe o ocazie de a avea o retorica nationalista si ca pe o incercare din partea unor partide politice sau a unor politicieni de a acumula un anumit capital electoral printr-o astfel de retorica nationalista", a afirmat liderul Uniunii.

Totusi, Marko Bela este constient de faptul ca dezideratele privind imbunatatirea relatiilor interetnice, precum si schimbarea cadrului juridic privind acest tip de relatii nu pot fi realizate decat prin dialog si prin colaborarea cu partidele politice.

"Pana acum, UDMR a optat pentru un astfel de dialog. In continuare, vom opta pentru colaborare si pentru dialog. Suntem gata sa participam la o dezbatere publica in ceea ce priveste problema minoritatilor, problema relatiilor interetnice si problema autonomiei teritoriale in special", a precizat presedintele UDMR, adaugand ca, odata cu intrarea in UE, procesul de solutionare a problemei minoritatilor nu se va incheia intrucat UE va oferi posibilitati mai mari pentru rezolvarea acestei probleme.

Marko Bela a afirmat ca "nu isi face iluzii" in ceea ce priveste realizarea unei modificari rapide a legislatiei actuale si a Constitutiei Romaniei in vederea acordarii autonomiei teritoriale a Tinutului Secuiesc, dar este multumit ca a fost declansata o dezbatere pe aceasta tema. Presedintele UDMR a precizat insa ca va face propuneri privind modificarea legislatiei, inclusiv a Constitutiei, dar nu numai in sensul acordarii autonomiei, ci si pentru eliminarea "dispozitiilor si a formularilor ambigue" care exista in legea fundamentala.

"In acest moment, eu nu cred ca am reusi, noi sau altcineva, sa modificam Constitutia. Eu nu cred ca actualul parlament ar fi capabil sa amendeze Constitutia. Nu reusim sa adoptam, cateodata, legi organice cu jumatate plus unu, atunci cum am putea spera sa modificam legea cu doua treimi in Parlamentul Romaniei?", s-a intrebat liderul UDMR.

"UDMR se bazeaza pe PSD, PD si PNL in procesul autonomiei"

In acest context, deputatul UDMR de Covasna, Antal Arpad, s-a declarat surprins de reactia pe care au avut-o partidele politice in legatura cu intalnirea primarilor UDMR de la Miercurea Ciuc. Potrivit deputatului, autonomia locala dorita de Uniune nu este una pe criterii etnice, ci una dictata de majoritate si, mai ales, "de nevoia de stabilire a unei regiuni care sa dezvolte economic judetele Covasna, Harghita si Mures". Antal Arpad si Tamas Sandor au subliniat ieri, intr-o conferinta de presa comuna, necesitatea stabilirii Tinutului Secuiesc si marcarea granitelor acestuia prin simboluri.

Potrivit celor doi, legislatia romaneasca permite marcarea granitelor unui tinut, reactiile partidelor politice romanesti la infiintarea Asociatiei Tinutului Secuies (ATS) fiind "doar un proces politic". Ei au calificat infiintarea ATS drept o "decizie comuna", normala, in interesul celor trei judete cu populatie majoritar maghiara. "Chiar daca partidele politice au reactionat vehement la infiintarea acestei Asociatii ce urmareste autonomia Tinutului Secuiesc, suntem siguri ca se poate ajunge la compromisuri. Ne bazam pe partide ca PSD, PD si PNL".


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.