Imediat dupa declaratiile de promovare a autonomiei culturale ale liderului UDMR, Marko Bela, partidele politice au iesit la atac. Vocea PD nu inseamna insa deloc vocea Cotroceniului, asa cum vocea PNL nu este echivalenta cu vocea sefului executivului.

Cei care ar fi trebuit sa reactioneze, presedintele Traian Basescu si premierul Calin Popescu Tariceanu, au preferat sa se ocupe de alte probleme si sa nu adopte absolut nicio pozitie. Aceasta in conditiile in care Marko Bela nu este un simplu lider al unui partid, ci vicepremier in Guvernul Romaniei.

Faptul ca Marko Bela a vorbit despre o autonomie teritoriala pentru intreaga suprafata a tarii, lucru ce depaseste cu mult pretentia de autonomie culturala pentru care au pledat pana in prezent liderii UDMR de la centru, nu a insemnat nimic pentru sefii palatelor Cotroceni si Victoria. Cel care prin Constitutie este garantul respectarii legii fundamentale si garantul integritatii teritoriale, presedintele Traian Basescu, nu a avut dupa mai bine de 24 de ore de la afirmatiile lui Marko nici o reactie. Acelasi comportament l-a avut si premierul Tariceanu. Cu toate ca nu are o atributie constitutionala in acest sens, primul-ministru ar trebui sa se delimiteze de afirmatiile liderului UDMR, care printre altele este membru al guvernului si, in calitate de vicepremier, subalternul lui Tariceanu.

Emil Boc: pretentiile UDMR sar calul

Singura reactie intr-adevar vehementa din partea puterii a fost cea a liderului PD, Emil Boc. "Ceea ce a propus domnul presedinte Marko Bela nu se va intampla niciodata in Romania. Este o declaratie pur politica, care niciodata nu se va regasi, sau cel putin cat timp eu si cei de la Partidul Democrat vom fi in pozitia de a decide in Romania, intr-un separatism teritorial in Transilvania, asa cum a fost anuntat de catre UDMR", a spus Emil Boc, precizand ca asemenea cereri, "pe romaneste spus, sar calul". Parerea unui partid din coalitia guvernamentala nu reprezinta insa opinia executivului si nici pe departe opinia sefului statului, care ar trebui sa fie apolitic.

PSD il someaza pe Tariceanu sa spuna ceva

Respectandu-si pozitia de opozanti, reprezentantii PSD au sarit imediat la atac impotriva lui Tariceanu. Purtatorul de cuvant al PSD, senatorul Cristian Diaconescu, a declarat ieri ca premierul Tariceanu are obligatia sa exprime un punct de vedere fata de afirmatiile vicepremierului Marko Bela cu privire la autonomie. In caz contrar, pesedistul a promis ca partidul sau ii va cere premierului sa demisioneze din fruntea guvernului. "Este clar ca nu doar Marko Bela ar trebui sa isi clarifice pozitiile si situatia in Guvernul Romaniei, dar si premierul Calin Popescu Tariceanu are obligatia sa exprime un punct de vedere, iar daca nu se va delimita politic si administrativ de ce a spus si face pe scena politica acum Marko Bela, vom solicita in mod necesar demisia primului-ministru", a afirmat purtatorul de cuvant al PSD.

Cu privire la dorintele lui Marko Bela, Diaconescu a afirmat ca ele pun in acest moment in discutie "principiile constitutionale de functionare a Romaniei chiar in prag de aderare". "Exista interesul pentru a se genera o discutie polemica in Romania, pentru ca este posibil ca la 11 octombrie, cand se va discuta in Parlamentul European Raportul de tara, sa existe voci care sa se refere la aceeasi tema generata artificial, care, probabil, vor crea o problema, cel putin sub aspectul perceptiei opiniei publice, cu imaginea Romaniei", a spus Diaconescu. Acesta a adaugat ca "amestecul conceptelor in ceea ce priveste autonomia culturala cu ideea autonomiei teritoriale reprezinta o confuzie generata si intretinuta artificial".


Despre autor:

Sursa: Curentul.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.