Intr-un atac la adresa lui Macovei, conservatorul Codrin Stefanescu a declarat ieri ca "ne sperie gandul ca doamna Monica Macovei trage sforile sa ajunga comisar european. Este o rusine pentru Romania sa fie reprezentata de un procuror ceausist. Nu cred ca Romania are nevoie de o astfel de imagine". Secretarul general adjunct al PC i-a cerut ministrului justitiei sa isi asume trecutul ceausist, afirmand ca Monica Macovei a fost procuror in timpul regimului comunist.

Conservatorii nu sunt nemultumiti doar de trecutul ministrului justitiei, ci si de prestatia postdecembrista. In opinia PC, Monica Macovei a introdus un adevarat haos in justitia romaneasca, reforma fiind numai una de suprafata. "Reforma justitiei este un fum aruncat in ochii opiniei publice, pentru ca, in realitate, Monica Macovei se cearta cu toata lumea", a declarat Codrin Stefanescu.

Numele ministrului justitiei este numai unul din cele vehiculate pentru functia de comisar european. Pe lista neoficiala care circula la Bruxelles mai sunt trecute si numele social-democratului Adrian Severin, ministrului integrarii, Anca Boagiu, si ambasadorului Romaniei la UE, Lazar Comanescu.

Macovei nu se oboseste sa reactioneze

Ministrul justitiei nici macar nu s-a obosit sa reactioneze la atacurile PC. Prin intermediul purtatorului sau de cuvant de la minister, Marilena Constantinescu, ministrul Macovei le-a transmis conservatorilor ca nu si-a depus niciun fel de candidatura pentru functia de comisar european, deci nu are cum sa renunte la aceasta. Cat despre trecutul de procuror in regimul ceausist, Macovei pastreaza tacerea.