Unele filiale ale Partidului Noua Generatie au intrat in criza de oameni, fonduri si sedii

Dupa ce a esuat in incercarea de a intra in parlament, PNG - formatiunea condusa de patronul Stelei, Gigi Becali - se confrunta cu probleme in teritoriu. Oamenii pleaca, unii iau si banii lui Becali cu ei, fondurile sint din ce in ce mai putine, iar citeva filiale ramin fara sedii.

Exemplele din teritoriu au chiar un iz pitoresc, caracteristic liderului PNG. Este vorba de partidul care, la alegeri, a obtinut cel mai mare scor dintre formatiunile ramase in afara parlamentului.

Gorj: Cu banii lui Becali, fostul lider si-a cumparat cavou

Dupa ce a ramas fara sediu, PNG Gorj alearga si dupa banii pe care i-ar fi furat fostul sef al filialei, Nicolae Feteanu. Noul presedinte, Constantin Semen, il acuza pe acesta ca "l-a furat pe Becali in stil mare". Semen sustine ca fostul sef PNG Gorj a oprit sume importante din miliardul de lei trimis de partid pentru biserici, precum si 50 de milioane de lei - banii de benzina. Feteanu ar mai fi luat de la Becali alte 500 de milioane de lei, pentru cinci prieteni pe care i-a prezentat drept primari ai PNG, spune Semen. El mai afirma ca fostul sef si-a modernizat apartamentul si ca si-a cumparat doua cavouri in satul Baniu (comuna Borascu), cu banii partidului. (A.I.)

Vaslui: Becali, inselat de liderii locali?

In Vaslui, unele voci spun ca Becali s-a considerat inselat de liderii locali pe plan financiar si de aceea ar fi spus ca refuza sa mai dea vreun ban in acest judet. PNG a obtinut aici 5,33% la Camera Deputatilor si 4,97% la Senat. Rezultatele la alegerile parlamentare au fost mult mai mari ca in restul tarii: 5,33% la Camera Deputatilor si 4,97% la Senat.
Vaslui este judetul in care Becali a candidat pentru Camera Deputatilor si unde liderul PNG a fost doar o data, cind a impartit mii de dolari la spitale si biserici. El ar fi donat si 5 miliarde de lei pentru noi biserici. (T.P.)

Cluj: Secretara a demisionat din cauza scorului mic de la alegeri

Organizatia clujeana a PNG a primit o "grea" lovitura dupa alegeri: dezamagita de rezultat, secretara a demisionat din functie, dar a ramas membru al partidului. "Acum venim cu schimbul si asiguram permanenta de la 10.00 la 14.00, dar peste citeva zile vom avea o noua secretara, o domnisoara, si ea membru de partid", explica Mircea Groza, prim-vicepresedinte al organizatiei judetene de tineret. Fondurile s-au micsorat, asa ca membrii PNG ar putea cotiza cite 10.000 de lei lunar. (R.C.)

Bihor: Becali a renuntat la sedii

Dupa rezultatele slabe, Becali a dispus renuntarea la toate sediile partidului din Bihor, pastrindu-l doar pe cel din Oradea, si si-a pus locotenentii sa numere "bob cu bob" toti membrii de partid. "De aici incolo, cei care ramin vor trebui sa plateasca macar o cotizatie simbolica de 10.000 de lei pe luna", ne-a declarat Calin Marius Goncan, vicepresedintele PNG Bihor. (M.G.)

Sibiu: Sediul a ajuns magazin de paltoane

In fostul sediu de campanie al PNG Sibiu se afla un magazin de paltoane. Partidul lui Becali are acum sediul in aceeasi incapere cu Asociatia "Suporter Steaua". Presedintele PNG Sibiu, Cristian Iepure, sustine insa ca mutarea a fost gindita dinaintea alegerilor si, indiferent de rezultat, tot acolo se ajungea. "Sediul din centru a fost unul de campanie", a explicat Iepure.
El sustine ca PNG se va reorganiza la jumatatea lunii februarie, dupa un Consiliu National la care vor participa presedintii filialelor judetene din toata tara. (D.P.)

Braila: Filiala, absorbita de PNL

Liderul PNG Braila, Georgiu Coman, si-a depus adeziunea la PNL, impreuna cu prim-vicepresedintele organizatiei judetene, presedintele organizatiei municipale, viceprimarii si consilierii si spera sa aduca PNL inca aproximativ 2.000 de membri. Becali l-a demis din functie pe Coman.

Bistrita: PNG trage spre PNTCD

Liderii bistriteni ai PNG doresc sa intre in viitorul pol crestin. Presedintele filialei judetene, Iacob Branisteanu, ne-a declarat ca s-a intilnit cu un lider PNTCD pentru a discuta pe marginea posibilei fuziuni dintre cele doua partide. Intilnirile vor continua. (A.C.)

Bacau: Sechelariu si oamenii sai au parasit corabia

Demisia lui Dumitru Sechelariu si a oamenilor sai a afectat serios filiala Bacau a PNG. Sechelariu, bun prieten si partener de afaceri cu Becali, adusese citiva consilieri locali si judeteni de la PSD la PNG. La Bacau, PNG a obtinut cel mai bun scor din tara la alegerile parlamentare - 7 la suta. O data cu Sechelariu si-a mai dat demisia din PNG si Laurian Lucas, fost viceprimar, care il acuza pe Becali ca taie si spinzura in PNG. "In acest moment, politica PNG este dusa de un singur om, Gigi Becali. Este o politica dusa strict in interes personal", sustine el. Doi consilieri locali de la Bacau si-au dat demisia, recent, din PNG. (F.B.)

Mures: Liderul partidului s-a intors la discoteca

Filiala a fost condusa in cele doua campanii electorale din 2004 de omul de afaceri tirgumuresean Doru Borsan. Acesta a si renuntat pentru o perioada de timp la afacerile sale, o discoteca si un restaurant. Dupa alegeri, Borsan, vicepresedinte la nivel national, si-a reluat vechea activitate. El spune totusi ca a crescut numarul consilierilor locali ai PNG. (D.B.)

Prahova: O parte din oameni au plecat dupa alegeri

O parte din membrii filialei au plecat dupa alegeri, in frunte cu presedintele. Liderii locali promit insa ca filiala PNG nu se va desfiinta. Ei au fost nevoiti sa introduca plata unor cotizatii pentru a se autofinanta, intrucit se pare ca Becali a oprit finantarea. In privinta programului electoral "Case contra voturi", oamenii PNG au construit, pina acum, doar doua case, si acelea fara autorizatie. (M.N.)

Hunedoara: Migratie masiva si sperante de guvernare

Rezultatul slab din alegeri a dat tonul unor plecari masive din partid. "Au fost si la noi persoane care se asteptau la diverse functii. Fripturistii au plecat, iar in partid au ramas doar cei care pun suflet. La urmatoarele alegeri vom incerca sa facem in asa fel incit sa intram la guvernare", spune presedintele PNG Hunedoara, Gheorghe Tofan.

Galati: Presedinte de "second-hand"

Filiala galateana a PNG il are ca presedinte pe Vasile Capris, proprietar al citorva magazine de mobila second-hand. Intrunirile de partid aveau loc in sediul firmei lui Capris, dar in ultima vreme conferintele de presa saptaminale se desfasoara la Casa de Cultura a Sindicatelor, intrucit directorul acestei institutii, Ion Manole, a trecut de la PSD la PNG. Motivatia directorului este aceea ca "nu se mai regasea in politica PSD". Vicepresedintele filialei galatene a PNG este Alexandru Jula, cunoscut cintaret galatean. (A.C.D.)

Cimpulung Muscel: Partidul lui Becali, dator dupa alegeri

La Cimpulung Muscel, PNG a adunat citeva sute de membri inainte de alegeri, cind s-a promis ca se vor realiza 100 de case pentru tineri, la un pret de 6.000 de euro. Insa partidul a obtinut un scor foarte mic, pretul unei case a crescut la 10.000 de euro, iar venitul minim cerut solicitantilor s-a majorat de la 5 la 10 milioane de lei. Totusi PNG si-a amenajat un sediu destul de luxos, desi mai are datorii de 10 milioane de lei la presa locala, din campanie. (C.I.B.)

Arges: Primarul "Toaca Bani", om de baza

Singurul primar PNG din Arges, Fane Gigi Proca, zis si "Toaca Bani", l-a convins pe Becali sa dea bani pentru renovarea bisericilor si a amenajat sediul primariei. Recent, surse din PSD Arges dadeau ca sigura trecerea lui Fane Proca la fostul partid de guvernamint. Primarul a infirmat aceasta posibilitate, ba, mai mult, a denumit o societate creata in subordinea Consiliului Local "Societatea Noua Generatie". (C.I.B.)

Becali: "Stiam ca unii lideri de filiale PNG mai fura din banii mei"

Domnule Becali, dupa alegeri ati restructurat unele filiale. Ce s-a intimplat?
Eu le-am dat bani, dupa cum am promis, pentru sute de biserici. Nu puteam sa ma duc peste tot, asa ca am dat banii prin presedintii de filiale. Ei ba mi-au adus chitante false, ba n-au dat banii la biserici. Nu toti, 11 presedinti de filiale. Eu stiam ca mai fura din bani. Dar am zis asta este. O femeie de la Vrancea, i-am dat un miliard de lei si i-am zis "Doneaza-i pe numele tau.

Ca pe mine nu ma intereseaza sa-mi apara numele". A donat 150 de milioane si acum ma da in judecata ca am calomniat-o si-mi cere 100.000 de euro. E o femeie careia ii dadeam bani ca-mi era mila de ea. Cite 500, 400, 700, ca spunea ca n-are serviciu. I-am zis ca nu conteaza. Daca lupta pentru ideile partidului ii dau bani sa-si intretina si familia. Ii dadeam banii astia, a mai furat si din bani si acum ma da in judecata ca am calomniat-o, am insultat-o.
Sint presedinti de filiale care se ocupa cu altceva. Discoteci, afaceri etc. Nu prea raspund la comenzile de la centru. Ii vizati si pe ei?

Eu nu am ales. Am cules cind am intrat in politica. Majoritatea celor care voiau sa faca politica erau deja intrati in alte partide. Oamenii care au venit la mine sint de toate tipurile. Unii sint foarte buni, adevarati romani, care au intrat in politica pentru mine. Acum, dupa alegeri, n-am mai facut nici o actiune. Am stat sa se creada ca Becali nu mai face nimic. Asta ca uscaturile care voiau sa fure banii lui Becali sa se retraga. Ca dovada, asta au si facut. Au inceput cu tot felul de greseli, cu mismasuri, ca sa le cunosc caracterul. Au ramas doar acei luptatori care vor sa mearga cu mine pina la capat. Acum o sa apar si o sa spun lucrurilor pe nume. (Cezar Simache)

Primul loc intre partidele ramase pe dinafara la alegeri

Partidul condus de finantatorul Stelei nu a reusit sa intre in parlament, cu scoruri sub pragul necesar de cinci la suta, la alegerile de anul trecut. La Senat, PNG a avut 2,36 la suta, adica aproape 250.000 de voturi. Un scor asemanator (2,23 la suta) a avut si la Camera Deputatilor. Totusi, dintre formatiunile ramase in afara parlamentului, PNG a obtinut cele mai multe voturi. Formatiunea lui Becali a devansat un partid istoric, PNTCD, un altul - Actiunea Populara, condus de un fost sef al statului, Forta Democrata - al carei lider este Petre Roman, precum si formatiuni ca Partida Rromilor si PUNR.

Gigi Becali a demis, zilele acestea, zece presedinti de filiale judetene

"Partid fascist"
Analistul politic Dan Pavel a parasit si el barca lui Becali dupa alegeri. El si-a motivat gestul ca protest la cooptarea membrilor organizatiei Noua Dreapta, pe care i-a catalogat drept "neofascisti", in PNG. Astfel, PNG ar deveni un partid fascist, sustinea analistul. Paul Ghitiu, fost parlamentar Alternativa Romaniei, cooptat in PNG anul trecut, incetase si el colaborarea cu Becali, citeva luni inaintea lui Pavel.

Si Duckadam l-ar putea parasi

Fostul portar al Stelei, Helmuth Duckadam, vicepresedinte PNG, spunea, recent, ca se retrage daca partidul nu se aliaza cu alte formatiuni. El a declarat presei ca partidul nu are forta de a intra pe cont propriu in parlament. Duckadam a spus ca a pus bani din buzunar in campania electorala. Becali l-a contrazis si i-a transmis ca poate sa plece daca vrea. Mai mult, l-a amenintat ca nu va mai primi salariul de la Steaua.


Despre autor:

Evenimentul Zilei

Sursa: Evenimentul Zilei


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.