Pe agenda dialogului la nivel inalt romano-rus, purtat luni seara la Moscova, de presedintii Vladimir Putin si Traian Basescu, nu a existat un punct referitor la tezaurul romanesc sau la pactul Ribbentrop-Molotov. Cei doi sefi de stat au purtat insa discutii despre posibilitatea instalarii de baze militare NATO pe teritoriul Romaniei si despre licente pentru producere de armament.

Dupa cum a declarat Traian Basescu ieri, la Moscova, in dialogul sau cu liderul de la Kremlin "au lipsit cu desavirsire" discutiile despre tezaur si despre consecintele pactului Ribbentrop-Molotov, alta data teme "obligatorii" la intilniri de acest rang. Presedintele roman a insistat: "Obiectivul meu a fost sa discut viitorul relatiilor bilaterale, urgentele noastre, nevoia de securitate a Romaniei si a Federatiei Ruse in zona".

Traian Basescu a pledat pentru transferarea problemelor Tezaurului si pactului catre specialistii in istorie. "Anexele Tratatului de baza trebuie sa-si produca efectele cu viteza cu care pot sa o faca oamenii de stiinta: ei nu sint soldati, ci lucreaza intr-o anumita cadenta", a spus Basescu. Presedintele este optimist: "Am convingerea ca, in momentul in care comisia (n.r. - comisia mixta romano-rusa pentru tezaur si pact, prevazuta in anexa la Tratatul de baza romano-rus) va finaliza raportul, la nivel politic nu va exista nici un fel de problema".
Chiar daca nu a abordat problema Tezaurului, seful statului roman a convenit cu omologul sau de la Kremlin, dupa cum a precizat consilierul prezidential Adriana Saftoiu, stabilirea unei cai de comunicare directa.

Conventia dintre liderii roman si rus poate fi perceputa drept o tentativa de reinfiintare a firului rosu care a functionat intre Moscova si Bucuresti, pe vremea cind la Kremlin era Boris Eltin, iar la Cotroceni Ion Iliescu, legatura dezafectata, cu scandalul de rigoare, de fostul presedinte Emil Constantinescu.

Probleme, probleme

In discutiile dintre Basescu si Putin a mai aparut, potrivit consilierului prezidential Adriana Saftoiu, insistenta partii ruse de a se semna un acord bilateral privind productia de armament. Vladimir Putin l-a mai rugat pe Traian Basescu sa rezolve problemele ridicate de oamenii de afaceri rusi care isi desfasoara activitatea pe teritoriul Romaniei, cum ar fi reglementarea regimului de sedere a acestora, care, in prezent, nu pot sa ramina la noi mai mult de 90 de zile in decurs de sase luni.

Putin i s-a plins lui Basescu si de faptul ca afaceristii rusi inregistreaza in Romania dificultati la intabularea proprietatilor lor aflate pe teritoriul romanesc. La rindul sau, Traian Basescu i-a cerut lui Vladimir Putin ca Romania sa fie inclusa, alaturi de Rusia, Ucraina, Moldova si OSCE, in comisia de negociere a conflictului din Transnistria. Cei doi presedinti au convenit ca Romania si Rusia sa coopereze in privinta asigurarii securitatii la Marea Neagra prin combaterea traficului ilegal de arme, droguri si persoane. Putin si Basescu au participat la exercitiile militare de la Marea Neagra, Black Sea Force.


Despre autor:

Evenimentul Zilei

Sursa: Evenimentul Zilei


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.