Presedintele Senatului, Nicolae Vacaroiu, a declarat, ieri, ca presedintele Traian Basescu l-a asigurat ca va trimite la Parlament pana azi dimineata nominalizarile pentru ocuparea functiilor de directori SRI si SIE.

Vacaroiu a declarat ca a avut o discutie in aceasta saptamana cu seful statului, caruia i-a explicat ca nu poate fi conditionata numirea sefilor SRI de adoptarea de catre Parlament a pachetului de legi privind siguranta nationala, intrucat dezbaterea acestor legi va mai dura un timp.

Presedintele Senatului a spus ca este convins ca presedintele Basescu isi va tine promisiunea si va trimite nominalizarile pentru functiile de directori SRI si SIE. Si a precizat ca persoanele care vor fi propuse de seful statului vor fi audiate de Parlament, urmand ca pe 4 octombrie cele doua Camere legislative sa aiba pe ordinea de zi un punct privind noua conducere SRI si SIE. Presedintele Senatului, Nicolae Vacaroiu, a facut aceste declaratii, dupa ce senatorii si deputatii au fost informati oficial in sedinta comuna despre demisia lui Radu Timofte din functia de director SRI si despre demisia lui Gheorghe Fulga din functia de director SIE.

Potrivit unor surse citate de Mediafax, numele vehiculate pentru sefia SRI sunt Florian Coldea si Alexandru Cosac, iar pentru SIE Silviu Predoiu si Claudiu Saftoiu, dar presedintele Basescu ar putea amana propunerile catre Parlament. Reprezentantii Comisiilor comune permanente de control parlamentar asupra activitatii celor doua servicii de informatii au citit, in plenul reunit, cererile de demisie a celor doi directori SRI si SIE, depuse la Birourile Permanente inca de la inceputul lunii august. Intrebat cum va vota PSD, Vacaroiu a spus ca deocamdata nu stie acest lucru, dar ca normal ar fi ca partidele parlamentare sa fie de acord cu propunerile presedintelui tarii.

Din punct de vedere procedural, daca propunerile sefului statului ar fi respinse de Parlament, presedintele tarii ar trebui sa vina cu alte propuneri.
Liderul grupului PNL din Camera, Crin Antonescu, a declarat ca formatiunea pe care o reprezinta doreste in fruntea serviciilor secrete persoane civile, mentionand ca PNL va respecta prerogativele presedintelui Traian Basescu in ceea ce priveste desemnarea sefilor serviciilor secrete.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.