Social-democratii pregatesc un amendament care sa rezerve opozitiei functii importante in sistemul de securitate nationala

Pesedistii doresc ca depolitizarea sistemului de securitate nationala sa se faca, insa in beneficiul lor. Astfel, PSD intentioneaza sa propuna un amendament la legile SRI si SIE conform caruia unul dintre directorii serviciilor de informatii sa fie desemnati de catre opozitie. Asta in conditiile in care senatorii Cristian Diaconescu si George Maior s-au declarat partizanii depolitizarii procesului de desemnare a responsabililor din domeniul securitatii nationale.

"Nu mi se pare normal sa se puna accent pe politizarea acestor institutii", a clamat Diaconescu la numai cateva minute dupa ce Maior declarase ca va cere in Parlament ca unul dintre directorii serviciilor sa fie desemnat de drept de catre opozitie.

Control parlamentar al CNI

Conceptia PSD despre viitorul cadru legal in care serviciile de informatii isi vor desfasura activitatea ramane inca un mister.

Daca nu doreste politizare, nu agreeaza nici ideea ca presedintele sa desemneze personalitati politice pe principiul "persoanelor de incredere", dupa cum s-a exprimat acelasi Diaconescu.

"Depolitizarea prin politizare" propusa de PSD este vizibila si din intentia lor de a extinde controlul parlamentar al SRI si SIE si asupra Comunitatii Nationale de Informatii. In proiectul de lege pentru supravegherea serviciilor de informatii, elaborat de Maior impreuna cu alti colegi de partid, se prevede infiintarea unei comisii unice de control, cu atributii sporite atat in domeniul operational si strategic, cat si in cel bugetar, prin intermediul unei subcomisii in cadrul Comisiei de buget-finante.

Sefia acesteia ar fi exercitata, prin rotatie, de catre putere si opozitie. Chiar daca echilibrul dintre putere si opozitie ar fi intarit, controlul CNI ar face ca o institutie aflata actualmente sub controlul apolitic al Presedintiei sa treaca in custodia unei comisii care, vrand-nevrand, cuprinde oameni desemnati de catre partide.

George Maior considera ca o comisie parlamentara puternica ar pune capat luptei pentru controlul serviciilor secrete desfasurata in interiorul puterii executive, intre Presedintie si Guvern.

Senatorul crede ca modificarile cadrului legislativ ar trebui operate la initiativa Parlamentului, deoarece legile securitatii elaborate de Guvern sunt blocate prin refuzul ministrilor PD de a-si da avizul. Atotputernicia Legislativului in acest domeniu ar lasa razboiul dintre palate fara miza.

Apel catre Basescu

Pesedistul a facut un apel pentru incheierea cat mai grabnica a interimatelor de la servicii si de la MApN, declarand ca va cere presedintelui o intrevedere pentru gasirea modalitatilor de incheiere a crizei. Maior a anuntat ca a avut discutii cu mai multi parlamentari din Comisiile de Aparare, inclusiv din cadrul coalitiei, pentru ca cele doua Comisii sa se intalneasca la Cotroceni cu presedintele Basescu.
Scopul reuniunii ar fi sa-l convinga pe Basescu sa-i desemneze cat mai repede pe succesorii lui Fulga si Timofte si sa-l informeze pe acesta despre situatia din MApN.

Confom spuselor lui Maior, doar 30% din fondurile alocate acestui minister au fost cheltuite, in conditiile in care bugetul este insuficient pentru a onora obligatiile pe care Romania si le-a asumat ca tara membra NATO.

Suspendarea lui Atanasiu a produs, in plus, o premiera pentru Alianta Nord-Atlantica, ce risca sa puna Romania in penibila situatie ca, la apropiatul summit NATO, sa fie reprezentata de un ministru interimar.

Or, regulile organizatiei prevad ca interimarii sau inlocuitorii nu au drept de vot. "Cum va fi reprezentata Romania la masa la care se iau decizii de importanta globala?", s-a intrebat George Maior.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.