Intrarea in opozitie a social-democratilor a condus si la subtierea fondurilor partidului. Presedintele PSD, Mircea Geoana, a prezentat situatia financiara a partidului, iar aceasta este departe de a fi roz.

Cuantumul recunoscut al datoriilor este de 50 de miliarde lei vechi, iar creditorii din timpul campaniei electorale au din ce in ce mai putina rabdare. Biroul Permanent National al PSD a aprobat un set de masuri care sa reechilibreze bugetul. "Partidul nu fuge de achitarea unor obligatii asumate in trecut", a declarat Geoana, infirmand si zvonurile legate de vanzarea unor sedii. Liderii PSD s-ar fi intalnit cu creditorii, ajungand la concluzia ca partidul sa prezinte un program de "rescadentare si reesalonare", dupa cum s-a exprimat Geoana.

Povara aruncata pe umerii cotizantilor

O prima masura vizeaza contributiile pesedistului de rand. S-a convenit constituirea unui sistem informatizat, permanent actualizat, al membrilor PSD, care sa faciliteze si colectarea cotizatiilor. Nu este exclus insa ca evidenta sa ofere o surpriza neplacuta. Daca in 2003-2004 conducerea PSD vorbea de 600.000 de membri, Nicolae Vacaroiu a avansat ieri o cifra mai realista, de circa 50.000. Asta ar insemna ca fiecare pesedist cu acte sa scoata din buzunar 1.000.000 de lei vechi pentru ca liderii social-democratiei romanesti sa scape de creditori.

Putin probabil, din moment ce cotizatia pentru membrii de rand, care nu au functii de conducere in administratia locala sau centrala, este de numai 1 RON. Astfel ca "baza de impozitare" este mai restransa numeric si cu mijloace financiare deseori modeste. Apoi, PSD intentioneaza sa reduca cheltuielile, insa presedintele PSD nu a precizat cum va fi facut acest lucru.

Discutie ultimativa

O a treia modalitate prin care Geoana incearca sa stranga bani este sa-i ia de la Adrian Nastase. Oficial, nemultumirile conducerii fata de acesta pornesc doar de la declaratiile sale critice la adresa PSD. "Din punctul nostru de vedere, este extrem de greu sa acceptam atitudinea de fronda si de confruntare a lui Adrian Nastase", a afirmat Geoana, adaugand ca au existat propuneri in partid de retragere a sprijinului politic. In al doilea rand, Nastase este socotit vinovat pentru nivelul mare al indatorarii partidului, in urma campaniei prezidentiale a acestuia din 2004.

Geoana a anuntat ca va avea "o discutie ultimativa" cu Nastase, inclusiv pe marginea finantelor partidului.
"In 1997, Adrian Nastase a avut o discutie cu cei care au condus campania precedenta si i-a obligat sa mai puna mana si la portofel putin", a invocat Geoana cu vadita satisfactie precedenta criza financiara a PSD, rezolvata prin metode mai dure chiar de Nastase.

Cand a fost invitat sa comenteze nemultumirile lui Nastase fata de sprijinul redus al partidului fata de problemele sale cu DNA, Geoana a fost la fel de dur: "Astept o atitudine responsabila si o atitudine de colaborare. Doreste solidaritatea partidului, sa ofere ceva in schimb". Ca Geoana este hotarat sa-i ia banii lui Nastase este evident chiar dintr-o intrebare retorica pe care a pus-o la finele conferintei de presa: "Dumneavoastra cam cat credeti ca-si permite sa plateasca?"


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.