Zilele lui Adrian Nastase in PSD par a fi numarate si asta cu atat mai mult cu cat Biroul Permanent National (BPN) al partidului a discutat, in cadrul sedintei de ieri, despre posibilitatea retragerii sprijinului politic fostului lider al social-democratilor.

Mai mult, surse din PSD au declarat ca s-a luat in calcul chiar posibilitatea excluderii din partid a deputatului Adrian Nastase. La finalul sedintei de ieri, presedintele PSD, Mircea Geoana, a confirmat existenta unor astfel de discutii. Potrivit lui Geoana, motivul principal ar fi legat de ultimele declaratii critice facute de Nastase la adresa conducerii PSD. In acest sens, presedintele PSD a afirmat ca declaratiile acestuia sunt neadevarate, "impotriva interesului PSD si impotriva persoanei lui Adrian Nastase".

"Adrian Nastase a avut obligatii nu numai ca fost presedinte al PSD fata de situatia financiara a partidului, ci si obligatii morale ca fost presedinte executiv. Din punctul nostru de vedere, este extrem de greu sa acceptam atitudinea de fronda si contestare pe care a adoptat-o in ultima perioada", a spus liderul PSD, care considera propunerea BPN privind retragerea sprijinului politic lui Adrian Nastase "ca fiind exagerata".

"Dar aceasta nu inseamna ca Adrian Nastase nu trebuie sa se lamureasca daca vrea sa fie in interiorul sau in afara partidului si sa inteleaga ca va fi mai util si mai intelept sa se bucure de sprijinul partidului, decat sa se pozitioneze cu astfel de declaratii", a afirmat Mircea Geoana. El nu a dorit totusi sa precizeze cine a facut propunerea privind retragerea sprijinului pentru Nastase, reamintind doar ca exista o decizie a BPN, adoptata recent in urma altor declaratii facute de vicepresedintele Titus Corlatean, potrivit careia "pozitiile publice care sunt contrare PSD vor fi sanctionate".

"Am discutat astazi (ieri-n.r.) despre declaratiile facute de Nastase si am constatat cu totii ca exista o atitudine care nu este utila imaginii partidului. De aceea, vom avea cu o discutie ultimativa cu Adrian Nastase in care va trebui sa decida ce drum vrea sa urmeze. Daca vrea sa stea in PSD trebuie sa respecte obligatiile, inclusiv de fost lider", a mai spus Geoana. Presedintele PSD a precizat ca asteapta de la Adrian Nastase o atitudine responsabila, de colaborare cu partidul si "nu una in care orice declaratie publica contine un repros la adresa partidului".

Nastase: "Colegii din partid trebuie sa-si plateasca cotizatiile"

Pe de alta parte, Adrian Nastase a declarat ieri, la sediul DNA, ca unele afirmatii legate de scandalul datoriilor PSD l-au atins in mod direct. Nastase a explicat ca formatiunea din care face parte trebuie sa gaseasca solutii pentru plata datoriilor. ‘’A trebuit sa fac o afirmatie publica pe acest subiect, dar au fost afirmatii care m-au deranjat, care nici nu erau corecte si a trebuit sa corectez aceste lucruri in public. Problema de esenta este cum va reusi PSD sa atraga fonduri pentru platile curente si pentru datoriile care sunt, intr-un fel, inevitabile in ciclurile electorale’’, a explicat Nastase pozitia sa.

Fostul lider al PSD a precizat ca, pe cand era seful partidului, a trebuit sa plateasca datorii ‘’finalizate sau datorii care proveneau din alegerile din 2000’’. ‘’Sigur ca sunt unele datorii care raman in gestiunea partidului si trebuie sa fie platite dupa alegerile prezidentiale. Alegerile prezidentiale s-au incheiat in 12 decembrie. Este firesc ca facturile, sau unele dintre ele, sa vina dupa aceasta data. Nu puteau sa fie platite inainte’’, a subliniat deputatul PSD, care crede ca trebuie gasite, mai curand, "modalitatile prin care colegii din partid sa-si plateasca cotizatiile". "Trebuie sa existe sumele necesare care sa fie aduse la partid si trebuie reglate aceste chestiuni in mod bilateral, cu cei care mai au de incasat banii de la partid. Eu cred ca asta este calea’’, a conchis Adrian Nastase.

PSD nu-si vinde sediul din Baneasa

PSD nu intentioneaza sa vanda sediul din Baneasa pentru a-si achita datoriile din campania electorala din 2004, a declarat ieri presedintele partidului, Mircea Geoana. Din contra, el a afirmat ca PSD vrea sa cumpere sediile centrale ale partidului, banii urmand sa provina din cotizatiile platite de membri. In acest sens, BPN al PSD va pune accent pe incasarea cotizatiilor si contributiilor financiare ale membrilor partidului, in conditiile in care, dupa alegeri, acestea nu au mai fost platite. Geoana a explicat ca revenirea la acest sistem va permite "un plus financiar pozitiv pentru partid".

Conducerea PSD a mandatat o comisie financiara pentru a intocmi un audit privind situatia datoriilor si reesalonarea acestora. "PSD nu fuge de responsabilitatea achitarii unor obligatii pe care ni le-am asumat in trecut si, de aceea, avem un plan foarte clar de reesalonare a obligatiilor", a spus Geoana.


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.