Pragul electoral pentru alegerea viitorilor europarlamentari romani ar putea fi de 5%, atit pentru partide, cit si pentru aliante, conform unei decizii a comisiei pentru elaborarea Codului electoral.

Comisia parlamentara special constituita pentru elaborarea Codului electoral a adoptat ieri principiile pentru legea alegerilor celor 35 de europarlamentari. In primul rind s-a decis sa se mearga pe o singura circumscriptie electorala, echivalenta teritoriului Romaniei. Doar PSD a sustinut constituirea a opt circumscriptii electorale arondate celor opt regiuni de dezvoltare economica.

De asemenea, cu majoritate de voturi, s-a optat pentru sistemul votului proportional pe lista, adica sistemul clasic utilizat intre 1990 si 2004 la alegerile parlamentare. Fiind vorba de alegeri europarlamentare, in acest caz nu se punea problema scrutinului uninominal, neutilizat in acest sistem de alegeri. PSD a propus vot preferential pe lista, care lasa alegatorului libertatea de a stabili singur ordinea candidatilor de pe lista, dar celelalte partide au respins ideea.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.