Apropierea Congresului UDMR aduce progresiv pe tapet ideea reprezentarii sporite a aripii civice din UDMR. Dupa ce mai multe voci din cadrul Uniunii au ridicat problema unei delimitari clare intre structurile politice si cele civice in UDMR, formatiunea condusa de Marko Bela isi pregateste din timp Congresul de anul viitor, prin organizarea unor forumuri la care sunt asteptati deopotriva sustinatorii si adversarii UDMR. Filiala udemerista din Sfantu Gheorghe a anuntat chiar ca ii invita pe dusmanii Uniunii la o runda de negocieri privind viitorul celei mai mari formatiuni maghiare. In acest sens, presedintele UDMR Sfantu Gheorghe, Toth Birtan Csaba, a precizat ca va trimite invitatii scrise conducerii locale a Consiliului National Secuiesc (CNS), a Uniunii Civice Maghiare (UCM) si a Asociatiei Tinerilor Maghiari din Transilvania (ATMT), pentru a participa la un forum menit sa clarifice directiile pe care le va imbratisa Uniunea dupa Congresul din 2007.

"De multa vreme se simte ca este nevoie de intarirea caracterului de uniune a UDMR, fiindca, de cand UDMR este la guvernare sau alaturi de guvern, se concentreaza exclusiv pe proiectele politice, fiind astfel neglijate cele civice", a spus liderul UDMR Sfantu Gheorghe. Toth Csaba a adaugat ca Uniunea trebuie sa-si recapete forta de constructie sociala si ca "unii membri sunt nemultumiti fiindca UDMR a neglijat constructia sociala, dar au disparut si vocile autonomiste". Presedintele UDMR Sfantu Gheorghe a apreciat ca activitatile civice sunt greu de corelat cu cele politice, motiv pentru care este nevoie ca in conducerea UDMR sa-si gaseasca un loc si vocea societatii civile, adica a unor persoane care nu fac politica.


Despre autor:

Sursa: Curentul.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.