"Evenimentul zilei" a patruns in imperiul ridicat de Dorinel Umbrarescu la portile celor mai faimosi baroni locali ai Moldovei, Sechelariu si Oprisan. Invitatia a venit de la insusi "regele asfaltului" care, deranjat ca scriem despre contractele grase pe care le-a cistigat pe vremea guvernului Nastase, ne-a invitat sa vedem cu ochii nostri cine este, de fapt, Dorinel Umbrarescu. Nu-i place sa i se spuna "regele asfaltului", bate obrazul presei ca nu sustine patronii romani, nu se considera prieten al familiei politice Sechelariu - Iacobov - Hrebenciuc desi admite ca ii cunoaste bine pe toti, spune ca nu a dat bani la PSD, ba chiar ca a votat cu Basescu, iar licitatiile de asfaltare le-a cistigat nu pe filiera PSD, ci pentru ca are preturi bune. Aceasta e varianta sa.

Varianta noastra este insa alta. Il vom numi in continuare "regele asfaltului", nu are imunitate in fata presei doar pentru ca e investitor roman, este prieten cu familia politica Sechelariu - Iacobov - Hrebenciuc, nu sintem siguri ca nu a dat bani partidului, nici ca a votat cu Basescu, iar licitatiile care l-au umplut de bani au fost cistigate totusi pe vremea guvernului Nastase.
Cit despre actele de caritate pe care le mentionam mai jos, doar Dorinel Umbrescu stie daca ele sint sau nu o incercare de a-si spala imaginea de magnat aparut peste noapte.

Soseaua pe care circula zilnic Dorinel Umbrarescu, numit si "Regele asfaltului", nu este nici cea mai buna, nici cea mai rea din tara. Un drum judetean obisnuit, peticit pe alocuri, leaga comuna Podu Turcului de Drumul European 85. Cel care a asfaltat aproape intreaga Moldova - pomenit pentru aceasta isprava si la Bruxelles - a pierdut, printr-o ironie a sortii, chiar licitatia pentru drumul dintre propria casa si sediul firmei sale. "Pentru drumul asta dintre casa mea si firma am pierdut licitatia in 2003 si au luat-o unii de la Bucuresti. Dar mergeti pe drumurile facute de Umbrarescu si mai vorbim", ne spune omul de afaceri bacauan.

Nu se stie care e secretul milionarului din Podu Turcului, cel care si-a dezvoltat afacerile pina cind a ajuns sa fie supranumit "Regele asfaltului". El spune ca disciplina, faptul ca se trezeste la 4 dimineata si mai ajunge acasa doar noaptea, ca-si controleaza foarte bine angajatii. "Nu sint destept, dar sint un bun organizator", ne-a zis Dorinel Umbrarescu inca de la inceput, in jeep-ul sau de teren, in timp ce raspundea la salutul unui politist pitit cu radarul la iesirea din Focsani. Lucrurile care-l nemultumesc sint des amintite in drumul spre "imperiul" sau. "Cine sint investitorii? Cei care coboara la Otopeni cu mapa? Investitorii astia, strategici. Dumneavoastra distrugeti toti investitorii autohtoni. Va spun clar ca-i distrugeti", declara Umbrarescu, dupa care tine sa explice de ce afacerile sale, evaluate la 40 de milioane de dolari, sint controlate din Moldova, dintr-o comuna izolata.

"Pe mine sa nu ma injoseasca bucurestenii. Ca lor, daca le zici ca esti din provincie, 80a esti timpit din prima. Eu nu plec din Romania si nu vreau sa plec nici din Moldova. Cine vrea sa faca afaceri cu Umbrarescu sa vina aici si sa invete romaneste", spune afaceristul. "Aici" inseamna centrul imperiului sau, aflat la portile "baronilor" Marian Oprisan si Dumitru Sechelariu, in comuna Ruginoasa, la granita dintre judetele Vrancea si Bacau. Benzinariile si sediul firmei Spedition UMB, aflat in constructie, se gasesc pe E85, la 17 km de Adjud, masinile de asfalt sau utilajele de deszapezire sint raspindite prin toata Moldova, iar influenta sa nu se stie pina unde se intinde.

"Nu am facut afaceri-bomba"

Despre cum a facut Dorinel Umbrarescu primii bani se stie prea putin. Omul care se afla printre cei mai bogati 70 de romani aminteste cu jumatate de gura ca, in tinerete, a fost ajutor de sef de coloana la o baza de transport din Podu Turcului. Oamenii care-l cunosc de mai bine de 25 de ani spun insa ca a inceput ca tractorist la IAS si mai apoi a pus pe picioare o mica sectie de tricotaje. Acolo se lucrau ciorapi, maiouri si - zic oamenii, rusinati oarecum - chiloti. Ajuns la 43 de ani, cel mai bogat om pe care l-a avut vreodata comuna de citeva mii de suflete prefera sa vorbeasca doar despre afacerile incepute dupa 1990. "Primii bani i-am luat cu imprumut de la o doamna care traia in Germania, mama unui fin de-al meu, medic stomatolog. Asa am inceput, cu 28.000 de marci, si mi-am luat doua camioane cu care m-am apucat de transport international. Am cistigat, i-am dat banii inapoi doamnei, am mai imprumutat altii si-am mai luat alte camioane. Iar tot ce cistigam investeam mai departe. Si uite asa am ajuns la o suta si ceva de camioane. Acum am 300 sau 400. Am luat-o din aproape in aproape, n-am facut afaceri-bomba".

Primul milion de dolari

In schimb, oamenii care l-au vazut imbogatindu-se amintesc si despre un alt inceput. Ionel Hincu, muncitor la intretinerea liceului din Podu Turcului, a copilarit cu Dorinel Umbrarescu: "Il stiu foarte bine. E din Tanasoaia, Vrancea, dar e apropiat de Podu Turcului. A fost mecanic la IRTA aici. Si-a deschis firma de facut ciorapi, maiouri, chiloti inainte de revolutie. A avut inspiratie de moment".
Danut, un alt localnic, are si el o poveste despre ascensiunea lui Dorinel Umbrarescu.

"Are parinti foarte buni, muncitori, au animale. A fost tractorist pe timpul lui Ceausescu. Pe urma ducea pepeni la Tirgu-Mures cu camioanele. E un om muncitor, ii plac oameni harnici. Sa fie seriosi, nu golani." Pentru omul de afaceri din Podu Turcului primul milion de dolari a insemnat, de fapt, 800.000 si acestia imprumutati. Banii au fost luati cu credit de la Bancorex si SIF II Moldova, institutii implicate in scandaluri financiare rasunatoare. "Am luat bani de la Banca Agricola, am luat bani de la Bancorex, am luat bani de la SIF II Moldova, de la BCR. Dar nu l-am cunoscut pe domnul Iacobov cind era sef la SIF II Moldova. Nu mi-a dat domnul Iacobov nici un ban. A venit politia in control, au venit toti atunci cind a fost scandalul si el a fugit. Eu le-am pus dosarul pe masa, mi s-au acordat 400.000 de dolari pe care i-am returnat cu o dobinda de 18a si comisionul care a fost", rezuma afaceristul.

A cumparat Spitalul din Podu Turcului la insistentele sotiei

"N-am lucrat la el, nu stiu ce afaceri are, dar aici doar el e cu angajarile, ca in alta parte n-ai unde sa muncesti. Chiar pe mine m-a ajutat, ca eu sint un om bolnav si mi-a dat doua milioane de lei ca sa merg la Bucuresti la tratament. Am o tumoare de esofag. Nevasta dumnealui mi-a dat doua milioane de lei", spune Gigel Halunga, unul dintre cei care, fara ajutorul omului de afaceri, n-ar mai fi reusit sa inghita nimic.

Insa cei cu probleme medicale nu sint ajutati de familia omului de afaceri pe sarite. In iulie 2003, spitalul din Podu Turcului era scos la vinzare de Consiliul Local pentru ca, din cauza datoriilor, se afla in prag de desfiintare. L-a cumparat Dorinel Umbrarescu si de atunci unitatea a devenit preocuparea principala a Mirelei Umbrarescu, fosta asistenta medicala, care se ingrijeste de primul spital privat din Romania.

"Eu produc, si doamna consuma. In iulie am inceput sa renovam, in aprilie anul asta va fi gata. Am aparatura ca la Fundeni. Specialistii ne lipsesc. Am acum 13 medici si mai vin 3. Le dau locuinta gratuit, nu platesc nici intretinerea, au masini gratuite. Mai sint medici pe care ii plimbam din Bacau, din Adjud, din Vaslui", afirma Dorinel Umbrarescu.
Medicii locuiesc intr-un fost bloc de nefamilisti, complet renovat, caruia i se mai spune si "blocul galben" dupa culoarea in care a fost vopsit. Spitalul a fost refacut pina la cele mai mici detalii. De la pereti si geamuri la aparate medicale pina la papucii de plus ai bolnavilor, totul este nou. In localitate, refacerea spitalului este vazuta drept cea mai buna "afacere" pe care a facut-o Dorinel Umbrarescu, chiar daca nu-i aduce inca profit.

Grupul cunostintelor din Moldova

Daca pe la sfirsitul anilor ‘90 era cunoscut doar in mediul de afaceri din judetul Bacau, dupa reinstalarea la guvernare a PSD, in 2000, Dorinel Umbrarescu a devenit un nume cu valoare de brand. Drumul parcurs de la obisnuitul om de afaceri din Podu Turcului pina la arhicunoscutul "Rege al asfaltului" a fost unul asternut cu bitum incins si multe contracte finantate cu bani de la stat. Ascensiunea fulminanta pe scara milionarilor in dolari are o legatura vadita cu fostul partid de guvernamint si cu grupul de actuali si fosti politicieni PSD din judetul Bacau: Viorel Hrebenciuc, Corneliu Iacobov, Dumitru si Sergiu Sechelariu. Intrebat despre legaturile lui cu acestia, Umbrarescu nu neaga faptul ca ii cunoaste, dar sustine ca sint doar cunostinte, cu care nu a avut placerea sa-si stringa mina de prea multe ori. Evident, exclude orice implicare a acestora in prosperitatea afacerilor sale.

"Cu Doru am vorbit de cinci ori"

Firma patronata de "Regele asfaltului", Spedition UMB, si-a facut triumfal intrarea in arena afacerilor cu banii statului in anul 2001, imediat dupa instalarea in functia de secretar de stat in Ministerul Transporturilor a lui Sergiu Sechelariu. In ciuda tuturor evidentelor, Umbarescu respinge orice sprijin al fratelui Sechelariu. Admite ca se cunoaste cu fostul secretar de stat, insa precizeaza ca nu a primit vreun contract preferential pe vremea cind Compania de Autostrazi si Drumuri Nationale se afla in subordinea acestuia.

Umbrarescu vrea sa lase aceeasi impresie si despre relatia lui cu Dumitru Sechelariu, baronul ex-PSD. "Am dat mina cu Sechelariu, pentru prima data, prin 1995. L-am cunoscut, dar n-am avut o relatie apropiata cu el", spune omul de afaceri. Intrebat cum se face ca el a fost cel care i-a semnat totusi lui Sechelariu scrisoarea de garantie pentru a putea cumpara Fabrica de hirtie Letea - afacere in urma careia au devenit chiar asociati -, Umbrarescu nu are o explicatie clara: "N-avea nimeni o cifra mare de afaceri. Probabil ca n-a vrut sa apeleze la domnul Casuneanu (n.r. - afacerist bacauan, aflat pe locul 27 in topul celor mai bogati 300 de romani). Dar dumneavoastra stiti situatia de la Letea?

Letea este o nenorocire, de fapt. Inseamna o panarama de fabrica, cu niste cladiri dobitoace si cu masina 11, care nu stiu ce face, dar toata ziua aud "masina 11 probleme, masina 11 probleme". Din cite am inteles eu de la Doru Sechelariu, are un profit de 10 euro pe tona de hirtie, in situatia in care totul merge bine". Desi asociati la Fabrica Letea, Umbrarescu spune ca a vorbit cu fostul primar de Bacau doar de citeva ori: "Eu cu Dumitru Sechelariu, nu exagerez, dar n-am vorbit mai mult de cinci ori. Am sponsorizat echipa Sport Club Bacau, dar nu pe Dumitru Sechelariu". Respinge cu tarie ca ar fi sustinut financiar PSD sau campania electorala a lui Sechelariu: "Nu mi-a cerut bani niciodata. Sechelariu nu mi-a cerut niciodata nici un leu".

Un vot portocaliu de la Umbrarescu

Desi printre cunostintele lui Umbrarescu se regasesc, in proportie covirsitoare, membri ai PSD, cu care presa l-a asociat in permanenta, acesta spune ca pe el nu il intereseaza zona politica. "Nu am nici o treaba cu PSD-ul asta. Daca vreti sa stiti un lucru, mie mi-e drag Basescu. Si eu, si nevasta-mea, si nepotelele l-am votat. Ati vazut ce timbru are cind vorbeste? Sa traiti bineeeee!", a incheiat in ecoul pravalit peste geamul termopan facut in regie proprie.
Baronul de Vrancea, Marian Oprisan, este un alt cunoscut al lui Umbrarescu, o data cu asfaltul negru turnat de firma lui Umbrarescu pe drumurile Provinciei Europene Vrancea. "Pe Oprisan il cunosc bine din Vrancea. Din 40 de zile, cit am avut o lucrare de asfaltare, el a stat 15-20 de zile pe santier. N-am stat cu el, dar mi-au spus baietii. Statea acolo, vorbea cu oamenii", povesteste afaceristul.

Asfalt pentru "Stefan cel Mare"

Licitatiile primite de la CNADN, permanent subiect de presa, spune ca le-a luat pentru ca a avut utilaje performante si preturi bune. "Si miine daca vreau pot sa iau toate licitatiile. Pe toate. O sa vedeti ca voi cistiga si de acum inainte. Stati si vedeti cind vin la licitatie. Daca nu vin la una, vin la alta. Dar vin. Fac ca Basescu: "Vin la primarie…", spune afaceristul cu cea mai mare trecere la lucrarile publice puse la bataie in ultimii ani. Sase luni dupa ce "Evenimentul zilei" a publicat documentul OLAF despre "mafia gulerelor albe de la Bacau", in care si Umbrarescu era mentionat, afaceristul nu a mai beneficiat de nici un contract cu CNADN.

Explicatia lui Umbrarescu: "Aveam suficiente lucrari". Cu toate ca a cistigat aproximativ 325 de milioane de euro de la CNADN, pentru lucrarile contractate in ultimii patru ani, Umbrarescu se plinge ca mai are de incasat o multime de bani. "Eu nu am luat inca nici un ban de la Ministerul Transporturilor pentru deszapezire. De ce spuneti ca iau o suta si ceva de miliarde? Aia-i suma maxima pe care o pot primi, cind ninge zilnic", se plinge. Il intrebam de ce face deszapeziri daca nu scoate profit din asa ceva.

"Dar considerati ca sint manastire si fac afaceri nonprofit? Am spus cumva ca nu iau profit? Pai, iau profit, cum sa nu iau! Doamne fereste-ma, nu fac nimic gratuit", apare argumentul final. Umbrarescu spune ca are si alte lucrari neonorate financiar de CNADN, in valoare de 1.000 de miliarde lei, adica peste 25 de milioane de euro. Printre cele enumerate aflam, in premiera, despre asfaltarea facuta pentru anul omagial "Stefan cel Mare - 500".

Cafeneaua politica

"Nu vreau sa discut despre presiuni politice. Nu vreau sa dau nastere la interpretari. Dar cine n-are probleme la patru ani? Acum ma puneti in barca PSD-ului. Peste patru ani, ma trintiti in barca PNL-ului sau cine va mai fi la guvernare pe atunci. Si eu o sa fiu mereu perceput ca a lu’ ailalti". Basescu, Iliescu, Stolojan, Nastase, Radu Timofte sint citeva dintre personalitatile vietii politice care au trecut pragul imperiului lui Umbrarescu. "Il stiu pe Flutur, ca a oprit de 20 de ori. Ca bea cafea aici, la benzinariile mele. Aici opresc toti, de fapt. Si Culita Tarita, si Radu Timofte, si Stefan de la Piatra-Neamt. Aici e jumatatea drumului dintre Suceava si Bucuresti. Si Stolojan s-a oprit aici, si Basescu si Iliescu, si Oprescu. N-am vorbit cu nici unul dintre ei, ca nu simt nevoia sa ma duc si sa le zic "Sa traiti, stiti ca eu sint Umbrarescu, ma cunoasteti?"", se intreaba Umbrarescu.

Contracte de 325 de milioane de euro

In ultimii patru ani firmele afaceristului au obtinut 325 de milioane de euro pentru asfaltare, reparatii, intretinere sau deszapezire de drumuri. Spedition UMB a cistigat numai trei contracte in 2001, toate cu Directia de Drumuri Iasi, in valoare de 163 miliarde de lei (4,1 milioane euro). In anul urmator, cistigul lui Umbrarescu a fost de zece ori mai mare: a incheiat 24 de contracte, marea lor majoritate cu CNADN si directiile regionale ale acesteia, in valoare de 1.992 miliarde de lei (50 de milioane de euro). Anul 2003 a fost cel mai bun pentru "Regele asfaltului" in relatia cu statul. A obtinut zece licitatii, in valoare de 6.025 miliarde de lei, adica peste 150 de milioane de euro. Un singur contract a fost obtinut de la Primaria Bacau, la vremea respectiva condusa de Drmitru Sechelariu, partenerul sau de afaceri, restul de la CNADN sau de la diverse filiale regionale. In 2004, firmele sale au obtinut lucrari in valoare de 3.126 de miliarde de lei, adica peste 78 de milioane de euro.

Investitie pentru iertarea pacatelor

Cele 37 de maici de la Manastirea Sihastru, judetul Vrancea, au ramas fara masina. Nevoile unui domeniu destul de mare pe care-l au in grija si ale celor doua biserici din curte nu mai puteau fi "inhamate" la singurul cal al manastirii, si acesta furat de localnici si recuperat de maicute dupa multe rugaciuni.

Maica stareta Maria spune ca "domnul Umbrarescu e cunoscut ca un om foarte sufletist, care ii ajuta pe cei mai nevoiasi din zona. Am ajuns la el prin oameni, noi i-am solicitat ajutorul pentru ca n-avem posibilitati financiare sa ne luam o masina. Am facut o cerere, i-am prezentat situatia, pe urma ne-a chemat la birou. Nu ne puteam deplasa nicaierea. Sotia dumnealui vine mereu la biserica. Mai vine si dumnealui duminica, dar probabil ca-i prea ocupat, nu stiu ce program are".
Dorinel Umbrarescu le-a construit maicutelor si o centrala cu lemne, care a inceput sa functioneze anul trecut, chiar de Craciun.
De curind a trimis la manastire, tot drept ajutor, doua camioane cu lemne.

"Am avut 13 SAPARD-uri, stiti?"

Viorel Hrebenciuc si Corneliu Iacobov intra si ei in categoria persoanelor despre care Umbrarescu spune ca doar intimplarea a facut sa le cunoasca la un moment dat, dar cu care nu are nici un fel de legatura. Cu toate acestea, numele lui Umbrarescu apare alaturi de cele ale lui Hrebenciuc, Iacobov si ale fratilor Sechelariu pe un document trimis de Oficiul European de Lupta Anti-Frauda (OLAF) catre Corpul de Control al primului-ministru de la vremea respectiva, Adrian Nastase. In documentul institutiei europene, publicat in premiera de "Evenimentul zilei", se precizeaza ca, prin influenta celor cinci, s-ar fi permis dezvoltarea "mafiei gulerelor albe la Bacau". Acuzatiile formulate de investigatorii de la Bruxelles, care in mod normal ar fi trebuit sa duca la anchetarea celor cinci, cuprind o sectiune in care se vorbea despre lezarea directa a intereselor institutiilor Uniunii Europene (UE): "Se presupune ca, datorita unei relatii strinse cu autoritatile publice romanesti, citeva personaje corupte ar tine sub control strict un numar de investitii publice, unele sprijinite de Comisia Europeana prin programele SAPARD, PHARE si Ricop, altele de catre finantari/donatii din partea FMI sau a Bancii Mondiale. Tinta reala a acestor investitii ar fi aceea de a "imbogati prietenii", respectiv acele companii dispuse sa plateasca un comision autoritatilor publice implicate".

Eroarea lui Ponta. La scurt timp dupa ce "Evenimentul zilei" publica documentul OLAF, Victor Ponta, seful Corpului de Control al lui Adrian Nastase, ridica neputincios din umeri, spunind ca nici unul dintre cei cinci nu a beneficiat de vreun proiect finantat de la bugetul Uniunii Europene. "Eu am avut 13 SAPARD-uri, stiti? Si au fost date exemplu. Erau niste nenorociri de drumuri pe care eu le-am facut", declara cu mindrie Umbrarescu despre proiectele obtinute prin programul SAPARD pentru asfaltare. "OLAF-ul asta nu trebuia sa vina sa zica "Buna ziua, sintem de la OLAF!", prezentati-mi actele cutare ca dorim sa verificam cutare? La mine n-a venit nimeni", mai spune Umbrarescu. Nu au venit europenii, nu au venit nici romanii, chiar daca OLAF i-a cerut lui Victor Ponta acest lucru: "Ce sa caute Corpul de Control al lui Mitrea sau al lui Nastase la mine?! Ii dadeam afara. La mine nu au ce cauta. Documentatia e la ei, nu la mine. Si pentru licitatii, si pentru alte lucrari, la ei se afla. Pe mine sa ma verifice?", intreaba afaceristul bacauan.