Secretarul Comisiei parlamentare pentru controlul activitatii Serviciului Roman de Informatii, deputatul PSD Ion Stan, a criticat, intr-un interviu acordat Rompres, noul pachet de legi privind siguranta nationala la care social-democratii vor veni, in Parlament, cu un pachet legislativ propriu.
Deputatul PSD considera ca setul de legi ale sigurantei nationale elaborate de Guvern este doar o replica la pachetul legislativ elaborat la Cotroceni.

"Exista acum un set de acte normative elaborate la Cotroceni, cu sprijinul structurilor informativ-operative, care, intr-adevar, exprima punctele de vedere ale acestor institutii, exista al doilea pachet de legi care reprezinta 'revansa liberala>>, cu unele imbunatatiri, dar si cu unele minusuri care evidentiaza lipsa de profesionalism a celor care au intervenit cu condeiul politic pe textul unor legi", a explicat Ion Stan.
"Am toata stima pentru Radu Stroe, secretarul general al Guvernului, este un bun profesionist, dar, din pacate, cred ca domnia sa nu s-a consultat cu juristii de marca ai PNL, pentru ca s-ar fi evitat o serie intreaga de lucruri care pun sub semnul intrebarii intreg pachetul de legi", a mai spus deputatul social-democrat.

Stan considera ca legea privind securitatea Romaniei este departe de ceea ce ar fi trebuit sa fie o asemena lege, daca se dorea o lege-cadru. In opinia deputatului PSD, in primul rand, trebuiau mentionate noile conditii in care Romania actioneaza in cadrul structurilor de securitate europeana si ale structurilor NATO.

"O aberatie legislativa"

"Prin acest proiect de lege (privind securitatea nationala n.r.) nu s-a reusit sa fie precizate foarte clar care sunt riscurile, vulnerabilitatile si amenintarile la adresa sigurantei nationale.

Se face o confuzie intre risc si amenintare, aceasta confuzie ar putea determina derapaje deosebite in cadrul serviciilor. Amenintarea rezultata din actele de coruptie nu se mai afla ca fiind o amenintare pe care SRI-ul sa o monitorizeze, asa cum se intampla acum. Mai mult, acele amenintari de natura transfrontaliera sunt luate de la SRI si SIE si sunt date in competenta unor ministere cum ar fi MAI, Ministerul Justitiei", spune Ion Stan, concluzionand ca acest proiect "este o aberatie legislativa si nu serveste in nici un fel clarificarii problematicii pe care o ridica securitatea nationala".

Cat despre proiectul de lege privind Serviciul de Informatii Externe, din pachetul de legi, Stan spune ca "inca din articolul 1 exista o bazaconie legislativa". "Adica, este definit SIE ca autoritatea informativa care se ocupa de informatiile din domeniul extern - pana aici totul este corect - dar cu competente teritoriale in afara granitelor tarii. Parlamentul Romaniei nu poate adopta legi prin care o institutie din Romania sa aiba competente teritoriale in alte state", a explicat el.

Referitor la statutul ofiterului de informatii, Stan a aratat ca au fost operate, intr-adevar, modificari ale acestuia legate de responsabilitatea ofiterului de informatii pentru eventuale derapaje si incalcari flagrante ale legii. El considera ca exista insa si minusuri in sensul in care s-au scos toate prevederile existente in proiectul de la Cotroceni care asigurau, in primul rand, stabilitate corpului ofiteresc, asigurau independenta fata de ingerintele de ordin politic, a unor grupuri de interese.

CNI, sub "indrumarea" Parlamentului

In ceea ce priveste pozitia PSD, Ion Stan spune ca social-democratii au constatat, analizand pachetul de legi care reglementeaza domeniul sensibil al sigurantei nationale, ca lipseste "o reglementare absolut necesara" - cea referitoare la supravegherea si controlul parlamentar al institutiilor care fac parte din sistemul de securitate nationala, respectiv a institutiilor care fac parte din Comunitatea Nationala de Informatii (CNI). In acest sens, spune Stan, a fost elaborat un proiect de lege ce cuprinde proceduri clare de control, incepand de la CNI, care nu va mai fi in subordinea CSAT, ci sub indrumarea Parlamentului, modul in care se asigura protectia persoanelor audiate, precum si modalitatea de cooperare a comisiei de supraveghere cu institutiile din domeniul securitatii nationale. Deputatul PSD si-a exprimat speranta ca, la sfarsitul lunii octombrie, proiectul de lege sa fie definitivat si depus la Parlament.

Presedintia a elaborat in colaborare cu CSAT un pachet de legi privind siguranta nationala care a stranit la vreme respectiva contoverse. Presedintele si-a asumat public varianta actelor normative, recunoscandu-si implicarea in definitivarea legilor.

Initial pachetul de legi a avut caracter secret, la protestul societatii civile, Traian Basescu a hotarat insa desecretizarea acestuia. Guvernul a prezentat, la sfarsitul lunii iulie, spre dezbatere o lege cadru a sigurantei nationale. Pe aceasta lege cadru, Executivul a lucrat si a venit cu prezentarea celor sase legi de aceasta data complete. Asa cum a declarat Marius Oprea, consilierul primului ministru, noile legi ale sigurantei nationale contin "foarte putine elemente din ceea ce setul initial de propuneri de proiecte secrete de la Cotroceni aducea pe masa Guvernului". Legile sigurantei nationale urmeaza sa fie avizate in urmatoarele zile de ministere, dupa care vor intra in dezbatere in Parlament.

Cronica Romana

Sursa: Cronica RomanaTe-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.