Dosarele aflate in arhivele Securitatii se afla la loc sigur, pe microfilme, adapostite intr-o unitate militara secreta. Si nimeni nu are interes sa le arate publicului, cu atat mai mult cu cat la nivelul Colegiului CNSAS se duc tratative "pe sub masa", pentru ca fiecare partid are interesul sa-si salveze anumite persoane. Acestea sunt dezvaluirile si acuzatiile facute ieri de catre vicepresedintele PIN, Lavinia Sandru, dezvaluiri care fac parte din categoria celor pe care vicele partidului condus de Cosmin Gusa le ofera, cu "taraita", in fiecare duminica. Lavinia Sandru a adus si o "dovada": o cutie goala, din metal, cu o eticheta pe ea, care ar fi continut microfilme.

Conducerea PIN a cerut CSAT identificarea oficiala a unitatii militare in care se afla arhiva de microfilme si predarea integrala a acestora catre CNSAS.

Sursele Laviniei Sandru sunt necunoscute, cel putin la nivel oficial. Comisia parlamentara care controleaza SRI nici macar nu se gandeste sa se autosesizeze in legatura cu scurgerile de informatii pe tema dosarelor din arhiva Securitatii. Fie pentru ca nu exista dovezi, fie pentru ca subiectul nu reprezinta o prioritate.

O serie de evenimente din trecutul comunist al Romaniei au ramas o enigma pentru ca o parte a arhivei Securitatii a fost distrusa sau ratacita. Exista totusi un loc secret in Romania, in care intreaga arhiva a Securitatii ar fi pastrata intacta, pe suportul microfilmelor. Teoria vine din partea vicepresedintelui PIN, deputatul Lavinia Sandru, care a spus ca Bran sau Pitesti ar fi doua dintre locurile "suspecte".
Lavinia Sandru a facut din nou dezvaluiri referitoare la dosarele Securitatii.

Vicepresedintele PIN declarat ca are confirmarea faptului ca actele Securitatii au fost microfilmate si ele sunt tinute intr-un loc secret la care nu a avut acces nimeni dupa 89. Potrivit vicepresedintelui PIN, microfilmele se afla intr-o unitate militara speciala, creata pentru a depozita intreaga arhiva a Securitatii. Sandru a spus ca banuieste cateva locuri, insa nu este datoria sa sa le dezvaluie. In acest sens, vicepresedintele PIN a facut un apel catre CSAT sa identifice locatia respectiva, "asta daca nu o stie deja", si sa puna microfilmele la dispozitia CNSAS.
Ca dovada a faptului ca microfilmele exista, deputatul PIN a prezentat presei o cutiuta metalica in care s-au aflat copiile microfilmate ale dosarelor Securitatii. Sandru a spus ca intr-o cutiuta de acel fel puteau sa fie microfilmate "zeci de mii de pagini" din arhiva Securitatii.

Sandru a cerut autoritatilor, in repetate randuri pe parcursul conferintei, sa predea CNSAS microfilmele adapostite in casete. Vicepresedintele PIN a afirmat ca insista asupra acestui aspect pentru ca "CNSAS lucreaza cu un material nepotrivit". Sandru a exemplificat cazul fostului sef al SIE pe vremea lui Ion Iliescu, senatorul Ioan Talpes, care a gasit jachete - microfilme speciale cu date esentiale din dosarele Securitatii - in biroul sau. In opinia sa, situatia este reprezentativa pentru ce s-a intamplat cu multe dintre dosarele politicienilor: ele au fost "subtiate" de catre persoanele care au avut acces la ele. Motiv pentru care, spune Sandru, CNSAS nu are cum sa isi deruleze activitatea in mod corect, din moment ce din dosarele pe care le primesc lipsesc foi.

Trocuri politice la CNSAS

Referitor la activitatea CNSAS, deputatul PIN este de parere ca la nivelul Colegiului se duc tratative "pe sub masa", pentru ca fiecare partid are interesul sa-si salveze anumite persoane. "De exemplu, PRM are interesul sa-l salveze pe Corneliu Vadim Tudor si pe fratele lui. Este foarte clar ca, in perioada urmatoare, la CNSAS vor avea loc tot felul de astfel de trocuri politice, in care sa se incerce salvarea unor oameni de casa ai oamenilor influenti ai politicii romanesti", a spus Sandru.

In acest context, Sandru s-a referit la senatorul UDMR Gyorgy Frunda, despre care a precizat ca a fost evaziv in declaratiile sale referitoare la colaborarea cu Securitatea, ba chiar nici el nu mai intelegea ce incerca sa explice. "UDMR are interesul sa-si salveze niste oameni importanti de la nivelul conducerii. Ma refer aici la Marko Bela, la Gyorgy Frunda si la Verestoy Attila", a spus Sandru.
In opinia deputatului PIN, intreaga clasa politica vrea sa isi acopere trecutul, motiv pentru care lupta, prin parghiile detinute in CNSAS, sa isi ascunda pacatele. Sandru a propus ca politicienii sa fie obligati prin lege sa isi prezinte dosarul de urmarire, in caz contrar, ei isi vor pierde functiile.

Traseul informatiei

Liderul PIN, Cozmin Gusa, a spus ca a aflat despre microfilme in urma demersurilor referitoare la cei 100 de parlamentari care au colaborat cu Securitatea. Gusa a explicat ca dupa ce a primit de la CNSAS confirmarea referitoare la numai doi-trei parlamentari din cei peste 100, s-a gandit ca CNSAS nu are dosarele lor pentru ca au disparut. Moment in care, alaturi de Lavinia Sandru, a inceput sa se intereseze daca nu exista microfilme. In urma cercetarilor, cei doi lideri ai PIN au descoperit ca exista o unitate militara secreta in care "va asigur ca nu a umblat absolut nimeni din 89 pana azi", a spus Gusa. Potrivit acestuia, doar putine persoane stiu de existenta acestui loc secret, printre ei numarandu-se ministrul de interne, Vasile Blaga.

Vasile Blaga neaga

L-am contactat pe ministrul internelor pentru a ne explica de ce liderii PIN il nominalizeaza printre cei care ar cunoaste locul in care se afla unitatea militara cu microfilme. "Neam de neamul meu nu stie de existenta acestui loc. Nu stiu si nici nu ma intereseaza, pentru ca nu este in custodia noastra", ne-a declarat ministrul democrat, vizibil uimit de nominalizarea sa de catre conducerea PIN ca fiind una dintre persoanele care cunosc locul in care se afla microfilmele.