CNSAS a decis ca presedintele UDMR, vicepremierul Marko Bela, nu a facut politie politica. Pe de alta parte, intr-un interviu acordat unui cotidian central, poetul Marko Bela a declarat ca pe vremea cand era redactor la revista literara "Igaz Szo" ("Cuvant adevarat") din Targu Mures, a facut rapoarte pentru conducerea revistei despre relatiile dintre scriitorii maghiari din Romania si scriitorii din Ungaria. Revista care pret de cativa ani a avut ca redactor-sef un membru supleant al CC din PCR, deputat in Marea Adunare Nationala.

In urma cu cateva zile, presedintele UDMR, Marko Bela, si-a prezentat dosarul de urmarire primit de la CNSAS. Contrar unor politicieni cu greutate, precum Mona Musca sau Radu Berceanu, care au oferit publicitatii dosarele primite de la Consiliu, Marko Bela nu a oferit presei dosarul sau de urmarire.

Cu toate ca, din postura de conducator al celei mai mari formatiuni care promoveaza interesele maghiarilor din Romania, functie pe care o detine de 13 ani, exercitiul de transparenta ar fi fost absolut necesar.

Intr-un interviu acordat unui cotidian central, imediat dupa aparitia celor 29 de dosare de politicieni la CNSAS, Marko Bela a declarat ca, pe timpul comunismului, maghiarii erau suspectati de relatii iredentiste cu Ungaria, legaturi care se realizau prin intermediul relatiilor dintre maghiarii din Romania cu scriitori din Ungaria. Presedintele UDMR a spus ca in acest context a fost dus sa dea declaratii catre conducerea revistei la care lucra.

Potrivit CV-ului lui Marko Bela, vicepremierul a fost intre 1976-1989 redactor la revista literara "Igaz Szo" ("Cuvant adevarat") din Targu Mures. Unul dintre redactorii-sefi din perioada comunista ai revistei a fost Hajdu Gyozo, fost membru supleant al CC al PCR si deputat in Marea Adunare Nationala.
Marko Bela nu a vorbit insa la Targu Mures, cand si-a prezentat dosarul, nici in alta parte, macar pentru transparenta, despre acele rapoarte facute revistei la care lucra. Marko Bela a tacut malc despre acest episod al vietii sale si nu a pomenit niciodata cine conducea revista la momentul la care a prezentat acele rapoarte si nici care a fost continutul acelor rapoarte. Din pacate, ziarul nostru nu l-a putut contacta aseara pe Marko Bela din cauza unei sedinte prelungite la care presedintele UDMR a participat.

Kincses: a facut rapoarte pentru un colaborator al Securitatii

Fostul presedinte al UDMR Mures, avocatul Elod Kincses, sustine ca este posibil ca rapoartele pe care le-a indicat Marko Bela sa faca parte din dosarul de urmarire pe care vicepremierul l-a primit de la CNSAS. In schimb, Elod Kincses l-a acuzat direct pe Marko Bela ca a facut rapoarte pentru un cunoscut colaborator al regimului comunist despre intalnirile cu scriitori din Ungaria.

Elod a adaugat ca, in momentul in care s-a pus problema desfiintarii unor sate din Ardeal, unii scriitori din Ungaria au venit la fata locului ca sa se intereseze de soarta maghiarilor, printre care fostul vicepresedinte al Uniunii Mondiale a Maghiarilor, Czine Mihaly, si scriitorul Gorombei Andras.
"Cand a prezentat pe dinafara dosarul de urmarire, saptamana trecuta, a vorbit exclusiv despre cum a fost urmarit si ascultat. Nu a zis nimic despre notele predate lui Hajdu Gyozo Victor, cunoscut colaborator al regimului comunist. Deoarece a ocolit acest subiect, consider ca este imperios necesar ca dosarul sau sa fie facut public. Nu viata de familie, ci exclusiv ce a raportat despre intalnirile sale cu scriitori din Ungaria", i-a cerut Kincses lui Marko Bela.

Avocatul muresean nu a exclus insa posibilitatea ca acele rapoarte intocmite de Marko Bela sa fie inocente si a precizat ca un dosar de urmarire poate contine si astfel de rapoarte date de cel urmarit, exemplificand cu dosarul "Felix".

Comunistul de la "Igaz Szo"

Gyozo Hajdu a fost membru supleant al CC al PCR si deputat in Marea Adunare Nationala. Hajdu este ungur si a fost ani de zile redactorul sef al revistei literare in limba maghiara "Igaz Szo" ("Cuvant adevarat") si al publicatiei bilingve "Egyutt" ("Impreuna"). Dupa evenimentele din 89, Hajdu a refuzat sa impartaseasca opiniile extremistilor maghiari si se considera sicanat de udemeristi, impotriva carora a si militat in timpul mandatului lui Emil Constantinescu.