Mircea Geoana a crescut in ochii lui Ion Iliescu. De o vreme, liderul pesedist a fost ridicat in grad, de la "prostanac" la "domnule presedinte".

De citeva zile, Ion Iliescu foloseste un apelativ pe care nu l-a mai utilizat de foarte multa vreme: "Domnule presedinte!" Luni dimineata, la sedinta saptaminala a conducerii PSD, dar si miercuri seara, la sedinta cu activul de partid din Bucuresti, Ion Iliescu i s-a adresat lui Mircea Geoana cu "domnule presedinte". Apelativul i-a lasat gura-casca pe multi pesedisti. Vasile Dincu si Ioan Rus, opozantii traditionali ai lui Iliescu, s-au apucat chiar sa numere de cite ori a fost folosita expresia. Numaratoarea a ajuns la cifra patru. Miercuri, la PSD Bucuresti, Iliescu a recidivat. "Domnule presedinte" in sus, "domnule presedinte" in jos, de s-a mirat si Vanghelie.

De la Ceausescu la Geoana

Mircea Geoana este, practic, primul sef al lui Ion Iliescu de la Nicolae Ceausescu incoace. Intre 1990 si 1996, Iliescu a fost presedintele Romaniei, si, deci, propriul sau sef. In 1997, cind a redevenit membru de partid, Iliescu a fost ales presedinte al PDSR. Chiar daca i se adresa lui Emil Constantinescu, seful statului din acea perioada, cu "domnule presedinte", Iliescu ajunge presedintele celui mai mare partid din Romania, pozitie din care, in anul 2000, devine din nou sef de stat. In 2005, dupa cel de-al doilea mandat, Iliescu incearca sa redevina presedinte la partid, insa pierde alegerile in favoarea lui Mircea Geoana. In timpul congresului din aprilie 2005, Iliescu incearca sa foloseasca expresia "domnule presedinte", adresindu-i-se liderului PSD de atunci, Adrian Nastase, dar fara succes. Participantii la Congres consemneaza amuzati cum Iliescu i se adreseaza lui Nastase cu "tovarase presedinte".

Cotidianul

Sursa: CotidianulTe-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.