Dupa proiectele elaborate la Palatul Cotroceni si la Palatul Victoria, si pesedistii au prezentat propria versiune a cadrului legislativ ce ar trebui sa reglementeze siguranta nationala. "Dorim ca in Romania sa se instaureze un control democratic, parlamentar si civil al serviciilor secrete", a declarat presedintele PSD, Mircea Geoana. In opinia acestuia, proiectele anterioare au hibe majore.

Astfel, varianta sustinuta de Guvern "practic castreaza institutiile de securitate ale statului", iar aceea elaborata la Cotroceni le subordoneaza total Presedintiei. Social-democratii sustin ca principalul organism de care ar trebui sa depinda serviciile de informatii ar trebui sa fie o comisie unica de control a Parlamentului cu atributii sporite, inclusiv in ceea ce priveste elaborarea strategiilor specifice, operatiunile aflate in derulare si bugetul institutiilor implicate.
In consecinta, directorii serviciilor nu vor mai putea invoca in fata comisiilor parlamentare argumentul secretului de stat in ceea ce priveste cheltuielile proprii. In acelasi timp, cerintele de confidentialitate pentru membrii comisiei vor fi stricte.

Presedintia acesteia va fi asigurata, prin rotatie, de catre parlamentari ai puterii si opozitiei. O alta propunere vizeaza obligatia presedintelui Romaniei sau a consilierului sau de securitate de a prezenta in fiecare an spre aprobare o Strategie Nationala de Informatii, care sa derive din Strategia Nationala de Securitate.

In pachetul prezentat de PSD figureaza si o noua lege de functionare a CSAT care prevede ca deciziile vor fi luate cu majoritate de voturi, cu exceptia chestiunilor care cad exclusiv in competenta presedintelui. Geoana a declarat ca CSAT este in blocaj datorita faptului ca deciziile se pot lua doar prin consens, iar primul-ministru detine majoritatea prin ministrii membri ai acestui for.

PSD se distanteaza de proiectul similar intocmit la Cotroceni, acuzandu-i pe autori ca incearca sa instituie "o republica monarhica" si un guvern paralel prin marirea atributiilor CSAT si intarirea controlului presedintelui asupra acestuia. Pesedistii vor sa impiedice si indrituirea serviciilor de informatii de a desfasura anchete penale, cu exceptia cazurilor de terorism. Pe de alta parte, PSD se opune transferului SPP la Ministerul de Interne si a STS la Ministerul Comunicatiilor.

"Mi se pare o ineptie" a comentat Geoana aratand ca exista posibilitatea ca astfel presedintele sa ajunga sa fie turnat la primul-ministru. Pachetul avansat de PSD a fost elaborat senatorul George Maior, presedintele Comisiei senatoriale de Aparare, si are la baza modelul german.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.