UDMR se gaseste intr-un moment de cumpana. Formatiunea condusa de Marko Bela se afla probabil intr-unul dintre cele mai dificile momente ale istoriei sale, intrucat este contestata din toate directiile posibile. Dupa 13 ani, timp in care UDMR si-a castigat reputatia de cea mai disciplinata formatiune din Romania, apele incep sa se agite in Uniunea condusa de Marko Bela.

UDMR nu mai intruneste acelasi consens in sanul maghiarimii pe care il avea in primii ani de dupa 1990 si face eforturi sa se redreseze. In acest sens, o serie de piloni ai UDMR doresc modificarea statutului Uniunii si redeschiderea dialogului cu formatiunile disidente din interiorul comunitatii maghiare. Deciziile vor fi luate la Congresul UDMR de anul viitor.
Grupul politic care sustine reformarea UDMR este mult mai flexibil cu opozitia din cadrul comunitatii maghiare decat "greii" partidului, precum Marko Bela sau presedintele executiv al Uniunii, Takacs Csaba. Tinerii udemeristi doresc includerea adversarilor UDMR in baza de selectie pentru membrii Consiliului Reprezentantilor Unionali (CRU) si intarirea platformelor ideologice. "CRU trebuie ales si pe o baza mai larga. E o oferta lansata si celor de la UCM si CNS, care isi vor putea crea propriile lor platforme in cadrul UDMR. Trebuie sa pastram aceasta structura de uniune, de evantai, dar platformele trebuie intarite astfel incat sa aiba un rol mai important", este de parere vicepresedintele UDMR, presedintele Consiliului de Coordonare al Uniunii (CCU), Kelemen Hunor.

Aceasta politica de deschidere promovata de tinerii Uniunii ar putea aduce si o incalzire a relatiilor cu opozitia de dreapta din Ungaria, condusa de fostul premier Viktor Orban.

Noua comunicare

Modificarea discursului Uniunii este unul dintre punctele de pe agenda grupului de reformatori din UDMR. Ministrul comunicatiilor si tehnologiei informatiei, vicepresedintele executiv al UDMR, Zsolt Nagy, doreste ca pe viitor reprezentantii Uniunii sa puna un accent mai mare pe problemele care intereseaza societatea romaneasca in ansamblul sau, si nu doar sa promoveze revendicarile specifice comunitatii maghiare. "Se simte necesitatea imbunatatirii comunicarii, pentru ca UDMR a fost, timp de 16 ani, singura formatiune politica din Romania care a pus permanent pe tapet dezvoltarea regionala a Ardealului, a judetelor din aceasta regiune si a infrastructurii de aici", a precizat Nagy Zsolt.

In opinia lui Kelemen Hunor, UDMR ar mai trebui sa isi redefineasca relatiile cu organizatiile teritoriale. "Trebuie sa punem accentul mai mult decat am facut-o pana in prezent pe filialele locale", a spus deputatul UDMR.

Modificarea statutului

Partizanii modernizarii UDMR vorbesc si despre modificarea statutului UDMR. Concret, ar fi vorba despre introducerea unei structuri intermediare intre Consiliul Reprezentantilor Unionali, un soi de parlament intern al comunitatii maghiare, care se reuneste din trei in trei luni, si Prezidiul Executiv al Uniunii, care joaca rolul unui guvern simbolic al UDMR.

Liderii Grupului de la Cluj si ai Cercului Liberal sunt de parere ca aceasta structura nu permite adoptarea unor decizii rapide, de aceea pledeaza pentru infiintarea unui for politic care se va intalni saptamanal si care va fi un soi de birou permanent al democratilor.

O alta posibila modificare a statutului ar fi crearea unui post de secretar general al Uniunii si a unuia de purtator de cuvant.

Marko: Consiliul Maghiar al Autonomiei Culturale
UDMR va discuta la Congresul formatiunii infiintarea unui nou for in interiorul Uniunii. Este vorba despre Consiliul Maghiar al Autonomiei Culturale, o structura care va putea prelua rolul Consiliului National al Autonomiei Culturale, prevazut in Legea statutului minoritatilor, daca proiectul va trece de parlament.
Presedintele UDMR, Marko Bela, a explicat ca noua structura are rolul de a delimita foarte clar actiunile culturale de cele politice in Uniune.

"UDMR are si in acest moment un for al intelectualilor si al societatii civile, CCU. Dar acest for nu si-a atins scopul, de aceea inainte de Congres trebuie sa separam mai bine politica si cultura si sa dam o putere mai mare unui astfel de for", a precizat Marko Bela.

Laszlo Attila: schimb de generatii

Liderul UDMR Cluj, Laszlo Attila, este de parere ca, la Congresul UDMR din 2007, este "foarte probabil" sa se faca un schimb de generatii. "Impreuna cu ministrul Nagy, am creionat si etapele pe care trebuie sa le parcurgem pentru aceasta reforma", a afirmat liderul UDMR Cluj.


Despre autor:

Sursa: Curentul.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.