Presedintele PD, Emil Boc, a sprijinit, ieri, ideea avansata in urma cu cateva zile de seful statului, Traian Basescu, potrivit careia Constitutia ar trebui modificata, astfel incat sa se clarifice relatia dintre presedinte si premier. "Este daunator faptul ca exista un conflict intre legitimitatea presedintelui si prerogativele sale. Presedintele, care este ales prin vot direct, are legitimitate, in timp ce primul-ministru nu are legitimitatea votului direct", a spus ieri, la scoala de vara a tineretului PD, Emil Boc. El a tinut apoi sa le demonstreze colegilor sai de partid ca Romania nu este o republica semiprezidentiala, asa cum sustin unii experti constitutionali. Potrivit lui Boc, pentru a avea un astfel de regim ar fi nevoie de modificarea Legii fundamentale.

El a aratat ca, de exemplu, in Franta, care ar fi, intr-adevar, o republica semiprezidentiala, presedintele are dreptul sa dizolve parlamentul. "Arma presedintelui Romaniei este si din acest punct de vedere fara foc", a apreciat liderul PD. Emil Boc a mai aratat ca, tot in Franta, in situatii de criza, seful statului poate lua decizii dupa consultarea parlamentului, in timp ce in Romania este nevoie de aprobarea Legislativului. In consecinta, liderul democrat a declarat ca actuala Constitutie ar trebui modificata, astfel incat sa se extinda dreptul presedintelui de a participa la sedintele de guvern si de a initia referendumuri.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.