De astazi, Parlamentul a intrat intr-o noua sesiune ordinara. Perioada urmatoare se anunta foarte agitata pentru Legislativ, atat din cauza numarului mare de proiecte de legi de pe agenda, cat si din cauza previzibilelor dispute care vor aparea pe marginea unora dintre acestea. In aceasta categorie intra Statutul minoritatilor nationale si proiectul de infiintare a Agentiei Nationale de Integritate.
Statutul pare a avea sansele cele mai mici de a fi adoptat rapid deoarece Comisiile juridica, de invatamant si pentru drepturile omului ale Camerei Deputatilor nu au reusit sa analizeze nici jumatate din amendamentele depuse. De asemenea, este previzibila o alianta PD-PSD-PRM-PC impotriva formei Statutului venite de la Guvern, UDMR beneficiind doar de ajutorul anemic al parlamentarilor liberali. In ceea ce priveste proiectul de infiintare al ANI, ministrul de Justitie, Monica Macovei, este ingrijorata in ceea ce priveste sprijinul politic de care urmeaza sa beneficieze. Ea a acuzat ca UDMR a impus deja modificari in forma trimisa de Guvern si ca va incerca sa modifice si alte prevederi. Macovei se teme si de o mutilare a legii de catre deputatii PNL, in timp ce sprijinul PD este doar unul declarativ.

Dezbateri sub presiunea timpului

La Senat, restantele privesc Legea de privatizare a BCR, care trebuia adoptata in sesiunea extraordinara, dar si Legea de organizare a Curtii de Conturi. Este posibila si amendarea de catre senatori a Legii CNSAS astfel incat sa fie definiti mai clar termenii de "politie politica" si "colaborare cu Securitatea". Conform spuselor lui Nicolae Vacaroiu, Senatul va trebui sa dezbata in aceasta sesiune 335 de proiecte de lege.

Foarte laborios se anunta si procesul de adoptare a pachetului de legi ale sigurantei nationale pe care Executivul urmeaza sa le remita Parlamentului, mai ales ca PSD a anuntat ca are propriile proiecte in ceea ce priveste acest domeniu. Parlamentarii vor trebui sa se grabeasca totusi pentru a scurta interimatul la conducerea SRI si SIE deoarece presedintele Basescu a anuntat ca nu va face nominalizarile pentru aceste functii pana cand cadrul legislativ nu va fi schimbat.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.