Fostul presedinte al Romaniei, Emil Constantinescu, a anuntat ieri, intr-o conferinta de presa, ca va sesiza, impreuna cu deputatul PPCD, Aurelian Pavelescu, comisiile parlamentare de specialitate in legatura cu faptul ca serviciile romane de informatii nu si-au indeplinit atributiile legale cu privire la deconspirarea Securitatii ca politie politica.

Potrivit lui Constantinescu, timp de 7 ani, din momentul intrarii in vigoare a Legii 187/1999, nici una dintre institutiile statului care aveau atributii pe linia deconspirarii fostei Securitati nu si-a facut datoria. In acest sens, Constantinescu a precizat ca va redacta o sesizare catre presedintele Comisiei de Control a activitatii SRI, condusa de Radu Stroe.

De asemenea, fostul presedinte a mentionat ca va depune, saptamana viitoare, inca doua sesizari adresate Comisiilor pentru Aparare, Ordine Publica si Siguranta Nationala din Senat si Camera Deputatilor, precum si Comisiei parlamentare pentru Controlul Activitatii SIE. Constantinescu vrea ca in urma acestor sesizari sa fie audiati fostii membri ai Colegiului CNSAS, fostii directori ai SRI si SIE, precum si fosta conducere a Directiei de Informatii a Armatei (DIA) din cadrul MApN, care, in opinia sa, "au refuzat sa-si indeplineasca obligatiile legale".

Calendarul actiunilor intreprinse de fostul presedinte al Romaniei va continua cu declansarea unei actiuni in contencios administrativ impotriva fostilor membri ai Colegiului CNSAS, a fostilor sefi ai SRI, SIE si DIA, tot pentru neindeplinirea obligatiilor ce le reveneau prin lege. "Am decis sa trecem la aceste actiuni pentru ca, timp de 7 ani, membrii acestor institutii nu numai ca nu si-au facut datoria, dar au incalcat legea ce le dadea posibilitatea de a cerceta toata arhiva fostei Securitati", a afirmat Constantinescu. In opinia sa, in Romania nu se poate vorbi, momentan, de un stat de drept deoarece, de 7 ani de cand a intrat in vigoare Legea 187/1999, institutiile desemnate in mod expres cu obligatii pentru aplicarea acestei legi nu si-au facut datoria. Constantinescu considera insa ca Romania este dominata, in prezent, de haos, "iar presedintele tarii nu are atributiile legale si constitutionale pentru a solicita institutiilor statului ce dosare sa fie sau nu desecretizate".

La randul sau, deputatul Aurelian Pavelescu a declarat ca "nimeni din serviciile secrete nu-si asuma responsabilitatea sa spuna ca actualul sef al statului nu are dosar privind posibila colaborare cu fosta Securitate". In opinia lui Pavelescu, refuzul serviciilor secrete de a raspunde la solicitarile CNSAS este "nelegal, pentru ca ele aveau obligatia sa raspunda".


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.