Guvernul a hotarat. Opera din Bucuresti se desfiinteaza! Nu de tot. Pentru 24 de ore. Cat sa i se schimbe numele din Opera Nationala din Bucuresti in Opera Nationala Bucuresti. Disparitia celor trei nevinovate litere – DIN – ascunde o intentie diabolica: preluarea personalului de la o institutie la alta, in fapt aceeasi, prin examene de „evaluare“.

Acest scandalos mecanism de epurare si ingenunchere a subordonatilor recalcitranti sau indezirabili a fost experimentat cu total succes de guvernarea PSD, in urma cu cinci ani, in mai 2001, tot pe pielea angajatilor din Opera bucuresteana. Atunci, manevrat de ministrul Culturii, Razvan Theodorescu, si de colegul sau de partid Ludovic Spiess, proaspat director al Operei Nationale Romane, premierul Adrian Nastase a desfiintat prin Hotarare de Guvern Opera Nationala Romana si a transformat-o in Opera Nationala din Bucuresti. Pesedistii europeni s-au lepadat ca dracul de tamaie de adjectivul Romana.

Pentru artisti si personalul administrativ a urmat un cosmar demn de anii ’50. Nume sonore ale culturii noastre au fost "evaluate" de oameni fara bacalaureat, de fosti usieri care rupeau bilete la intrare.
Astazi, in 2006, ministrul Adrian Iorgulescu si Ionescu Arbore, cel pe care, prin dosnice manevre si un concurs suspect, l-a impus director la Opera, au obtinut de la premierul Tariceanu reiterarea manevrei PSD. Astfel, suntem singura tara din lume care in cinci ani isi dizolva de doua ori cea mai importanta institutie de spectacol.
Motivatia lui Iorgulescu ar fi trecerea tuturor artistilor pe contracte cu perioada determinata, pentru ca asa ni se cere de la Bruxelles. Nu este adevarat. (Domnul ministru tocmai i-a tras de barba pe preoti si le-a amintit ca minciuna e cel mai grav pacat. O sa-i creasca nasul.) In plus, in UE exista protectie sociala pentru artisti, pe cand in Romania nimic nu-i apara de bunul plac de tip feudal al directorilor.

In primavara, dupa rateul Balului, Arbore se lauda in culisele teatrului ca "va obtine de la Minister noua organigrama prin care sa scape de indezirabili". Reorganizarea sectorului administrativ il scapa de functionarii care nu accepta ilegalitatile pe care el vrea sa le impuna. Primii vizati sunt cei care si-au redobandit posturile prin justitie. Eliminarea lor si instalarea ca director general economic a Iustinei Cotet, desi revista noastra a semnalat deja implicarea ei intr-un caz penal, va deschide cale libera abuzurilor. Baietii se pregatesc. Vin milioanele de euro de la UE. Nu trebuie sa vada oricine cum se cheltuiesc si, mai ales, cum se redirectioneaza ele.


Despre autor:

Academia Catavencu

Sursa: Academia Catavencu


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.