Presedintele Traian Basescu a anuntat ieri, dupa sedinta CSAT, desecretizarea dosarelor de Securitate ale inaltilor ierarhi si ale sefilor cultelor, ce au fost clasificate din motive de siguranta nationala.

Basescu insa a explicat ca cea mai mare parte a dosarelor inaltilor ierarhi sunt de urmarire.

"Bisericile au trebuit sa supravietuiasca"

Precizand ca nu da indicatii Consiliului National pentru Studierea Arhivelor Securitatii, seful statului s-a pronuntat insa in acest caz extrem de sensibil, al preotilor. "Noi toti trebuie sa avem in vedere ca in perioada comunista, o perioada de ateism, introdus in toate institutiile statului roman... bisericile, fie ca e vorba de Biserica Ortodoxa, Biserica Greco-Catolica si cultele care au actionat legal pe teritoriul Romaniei, au trebuit sa supravietuiasca... Am convingerea ca CNSAS va avea in vedere aceasta realitate a 50 de ani de comunism". Basescu a adaugat insa ca respectarea Legii Ticu "ne pune in situatia de a putea duce pana la capat procesul de deconspirare".

Decizia CSAT, de desecretizare a dosarelor inaltilor prelati, vine dupa ce, saptamana trecuta, si ministrul culturii, Adrian Iorgulescu, a cerut deconspirarea preotilor care au colaborat cu Securitatea. Adrian Iorgulescu a dat de inteles ca exista preoti care transmiteau Securitatii informatii pe care le aflau in timpul spovedaniilor. Intr-o declaratie pentru radioul public, mitropolitul Clujului, Bartolomeu Anania, l-a acuzat pe ministrul culturii ca "a incalcat orice principiu elementar al unei democratii, al unui stat de drept", pe motiv ca "a pornit de la principiul culpabilitatii, culpabilitate in masa".

"Domnul ministru a jignit clerul BOR, in intregime. Nu avea acest drept s-o faca. Este inadmisibil sa admitem asocierea care se face intre ipostaza de informator a unui preot, care este posibila, si aceea de ins care divulga secretul spovedaniei", a declarat mitropolitul Bartolomeu Anania.


Despre autor:

Sursa: Curentul.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.