Consiliul de Onoare al Clubului de Presa (CRP) a dat verdictul de incalcare a eticii jurnalistice in citeva dintre cazurile concrete semnalate de Initiativa Profesionala Radio Romania la Radio Romania Actualitati (RRA).
Acuzatiile aduse de Vadim protestatarilor din Radio. Buletinele RRA au preluat acuzatiile lui Corneliu Vadim Tudor la adresa protestatarilor: "A intrat in priza o echipa de Radulesti si Dumitresti (...) care a simtit in nari mirosul prazii" etc. Afirmatiile presedintelui PRM au fost folosite in lupta cu contestatarii. Verdictul CRP a fost: "Incalcare grava a deontologiei profesionale" (sic).
Un secretar de stat in campanie. Secretarul de stat Valeriu Steriu a fost dat pe post de RRA cu o declaratie care nu era de actualitate (incheierea negocierilor la capitolul Agricultura), in preziua alegerilor locale. Faptul ca secretarul de stat nu candida la locale scoate cazul de sub incidenta legii, dar CRP considera episodul "o decizie editoriala nefericita".

Interviu cu Nastase cenzurat de Nastase. O intrebare referitoare la candidatura la presedintie a acestuia a fost eliminata pe 30 iunie, inaintea emisiei, in urma consultarii cu intervievatul. Verdictul CRP: "Practica neconforma normelor jurnalistice", "avantaj injust" pentru intervievat.

Interviu cu Nastase la moartea lui Arafat. S-a intimplat pe 11 noiembrie 2004, in plina campanie, si a inclus... un discurs al lui Nastase despre masurile sociale ale guvernului. Verdictul CRP: "S-au incalcat atit normele de organizare interne, cit si cele deontologice generale", "mod ilegal de propaganda".
Alte acuzatii prezentate de Initiativa Profesionala Radio Romania au fost respinse. In replica la analiza CRP, Initiativa considera ca acesta dovedeste "complicitate" cu Dragos Seuleanu, care este, de altfel, vicepresedinte al forului. Comunicatul CRP pericliteaza insa si mai tare pozitia lui Dragos Seuleanu in fruntea Radioului, dupa ce Consiliul National al Audiovizualului ii sugerase, miercuri, presedintelui-director general al Radioului sa-si dea demisia. Seuleanu a raspuns, intr-un comunicat, ca demisia lui "nu este de competenta CNA".


Despre autor:

Evenimentul Zilei

Sursa: Evenimentul Zilei


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.